2024-10-14
啱啱喺联和墟街市买完𩠌,就上2/F or 3/F的熟食市场睇吓有咩外卖可以买返屋企做午餐。千拣万拣,拣咗呢一间兄弟海南鸡饭,见佢餐牌写住$50招牌海南鸡饭,转鸡髀就加$7。于是我就同个貌似老细嘅男人讲:海南鸡饭转脾外卖,要白饭,个男人话得返油饭啫,白饭卖晒。我话OK咁要油饭。等咗一阵系个阿姐攞盒饭俾我,阿姐要收我$59,佢话个水牌啱啱转左,未改返转脾加$8,另外1蚊外卖盒。 返到屋企打开盒饭,谷鬼气,佢比只鸡翼我,佢又识收我加$8转鸡髀,我都算,因为已经返咗屋企,唔通再揸返15分钟车去换盒饭咩? 海南鸡冇味嘅,仲有只鸡好肥, 啲鸡皮黐住好多肥膏,睇见都唔想食,但系差唔多60蚊一个饭,勉为其难食咗三份一,我好后悔喺呢间度买外卖,早知买隔篱档嘅炒粉面算啦!呢间嘢唔会再帮衬
呢间嘢唔会再帮衬