2022-08-19 92 浏览
我个 "亲爱的" 生日,梗系揾间好野齐齐叹下啦 ! 话哂飞唔到咪豪D啰 ~~ 我地准时7点到达,今晚除左我地2个,师傅要等埋其他客人一齐开始,Omakase 一齐上一齐食。等既期间,侍应妹妹真系劲 Nice ~ 首先会问下我地有冇咩唔食,我地答佢冇野唔食,佢话实在太好喇 !! 有人答佢唔食牛...又有人答佢唔食鸡,但明明呢间铺系专门店,可以整咩野呢D人食呢 ... 其实佢系咪黎饮下酒架咋 ? 我要同我既 "亲爱的" 讲 Sorry ... 姐今晚饮唔到酒。YEAH ~ 齐人喇 !! 师傅开始喇 ~~ 首先系冷钵 Chilled shabu-shabu, Tosa vinegar, Sprinkle Karasumi入面有粉红色既和牛,睇住师傅系你面前低温处理煮熟,口感好软滑,入面仲有日本蕃茄、翠玉瓜同埋秋葵,食果阵捞埋土佐醋啫喱同底下既山芋泥,面仲有乌鱼籽干即刻磨出黎既碎,完全系开左个胃。我地以为呢个牛味应该唔会太重,因为睇到佢既油花都好足,但估唔到都好重牛味。再黎就系 座付 Beef tongue soup, Water Shield, Yuzu只金碗好靓,入面既清汤唔好以为佢系鲣鱼
YEAH ~ 齐人喇 !! 师傅开始喇 ~~
只金碗好靓,入面既清汤唔好以为佢系鲣鱼汤类既清汤,佢入面除左用牛煲左3个钟既汤,仲有混合埋隔离店用鹿儿岛的走地鸡煲左6个钟既汤而成,见到佢个汤咁清,都真系好佩服日本人做怀石料理既精神。因为依家日本出口唔到牛内脏,所以呢汤用澳洲既,但估唔到呢条脷好淋好滑,牛脷下面仲有件冬瓜,加埋柚子皮既香味,好清新。
之后系 凌ぎ Today's beef sushi
呢件系今日师傅推介既和牛寿司,位置应该会系大概 PAT PAT 位既肉,面磨左D炭既乌鱼籽碎上面,冇 Sauce 去食呢件寿司,入口虽然都有D咬口,但几下之后就好似溶化左。
到向付 Beef Tartar, Imperial Seaweed, Pickles, Caviar, Sea Urchin
呢个牛他他入面有洋葱同埋酸瓜,入口好清新,个牛肉第一啖入口好重牛味,之后开始觉得有筋,但又系咬左两下之后,就好似化开,我地觉得应该系师傅有切开D筋,令到你食既时候除左有咬口外,但有化开既效果。
第2啖佢叫我地混口哂所有野一齐食,用块紫菜天妇罗黎当匙庚咁食,我觉得紫菜实在太浓味,盖过左本来的食材味道,两样野独立食开心好多。
再黎就系我地一入座,就闻到劲香既 sukiyaki
温物 Sukiyaki, Soft boiled egg
呢个我地都真系好期待,每次去日本...呢个我地都唔会选黎试,原因系个汁好多朋友都同我讲好漏,所以每次都放弃左呢个。今日系呢道试过,我谂我爱上,师傅既调味浓得黎唔会死甜。
首先师傅煮之前俾我地影下咁靓既和牛片,都真系食欲大增呀 ~ 入面仲有松茸,都真系要好好品尝一下。睇住师傅整又真系一个吸引之处黎,临上枱之前会叫我地等佢一下,佢会再刨D新鲜既黑松露上面,呢D Moment 梗系拍片啦。
碗入面有3层,第一层师傅要我地以牛包煮左好耐既洋葱一齐进食,哗 ~ 痴线 ! 好幸福呀 ~ 再黎就系混合下蛋汁加饭同埋师傅既秘制酱汁一齐食,都真系唔舍得食最后一口吞落去。
其实之前侍应妹妹仲教我地匙庾除左以右手拎住黎食之外,佢话师傅仲担心大家觉得个汁太浓味,你都可以系个碗既好似漏斗既位置倒少少汁液捞饭,驶唔驶咁贴心呀 !!!!!
箸休 Sweet Green Plum
其实食到黎呢道,都真系有D漏,呢个时间出动青梅系好岩,梅系由甜水腌渍,味道唔会好酸。师傅加左D用梅汁做既糖水落个冰道,呢个就太淡身,食唔出有梅味,但粒梅都真系有消滞既作用。
凌ぎ Today's beef sushi
食完粒梅,清左个味蕾,再黎既都系和牛寿司,呢个系肉眼部分,面配以苹果红酒汁,唔会太浓,配呢个汁几清爽。
强肴 Sirloin Cutlet Sandwich
呢个我地一路睇住师傅整,一路见佢切头切尾,好想同佢讲留番俾我地食。笑死人 ~
多士入面既系吉列牛,佢底下既酱系黑松露整既,而面配料分别一件系鱼籽酱,另一件系海胆。师傅有建议可以一口食,会多D唔同层次既味道。但我呢D粗人,我净系食到幸福味 ~ 我比较钟意鱼籽酱既配搭。
替钵 Chateaubriand special sauce
师傅又叫我地等阵喇 ~~ 哈哈 ! 呢个原来入面有D烟薰,哗 ~~ 劲香 ! 个木味好吸引 ~
一打开木既烟熏味飘出黎,牛系菲力黎,好软淋,底下既系茄子,仲有一旧假既茄子鱼糕,好味 ! 底下红酒既酱汁又系劲香,唔错 ~
烧物 Grilled sirloin with seasonal vegetables
呢道菜,师傅系用备长炭烧,个炉正正系我面前。炭烧和牛肉劲 Juice,仲可以选合银碟上两款调味,我个人觉得配柚子醋好味,Washibi 抢左牛味,但佢个辣又唔会抢到喉。另外蒜片同炸牛蒡丝冇得顶呀 !! 劲脆 ~ 好似食紧薯片小食咁,个粟米芯甜到呢 ~ 个水杨梅我放到最尾,我觉得应该可以解到我既滞,我以为佢酸啦,点知又系超甜。
到最后一道 食事 Chilled Noodle, tail gelee
师傅呢个素面整到好精致,个面佢系绑好一扎扎去煮,再切走左部份。酱汁既部份用花生、樱花虾干同埋三文鱼子去做配料,我地系道笑话呢道菜好似口水鸡。仲有伴面既牛肉,好搅笑 ! 侍应妹妹话佢先唔开估,佢地自己都有食过,呢个味你一食落去会觉得好熟识。
劲好笑呀 !!!! 姜蓉黎架,食落去都唔似牛呀,好似鸡呀个口感,好得意 ~
最尾黎到 水菓子 Monaka Icecream, Ushidoki Special Pudding
花形既威化饼好松脆,夹住Wisky 味雪糕有淡淡酒味,但我接受到,同埋佢话冇酒精我应该OK,饼皮入面仲有红豆蓉好夹。另外蛋布甸劲滑,又唔会太甜,唔错!
题外话/补充资料: 虽然呢间店系黎自新加坡,但全店既人讲日文都真系好似置身系日本,今晚好 Enjoy ~
2022-08-18