2014-02-03 897 浏览
正所谓好事成双,估唔到从老婆同事所赠,再遇番诗特莉阿姨曲奇嘅滋味无耐,又获食友相赠小弟一包诗特莉阿姨曲奇 。虽然今次只喺散买嘅包装,但相信都喺食友嘅精心挑选。散卖嘅款式一般都预备咗近20款,所以,选择唔少,定价为$38 / 100克,约6-8块左右,都唔算贵呀!曲奇以印有诗特莉阿姨个唛头嘅纸袋袋住,上面写住佢哋口嘅曲奇喺以全人手制造、新鲜烘焙、用上质优食材,可谓制作用心、诚意付出,有别机械倒模式制作。内里嘅5块曲奇,外形、厚度各异,确实全人手制造嘅明证 ,再者,5款味道都好有特色,味道突出,绝对制作用心 !收到依包小礼物时,食友无刻意话我知有咩味,要等小弟估吓㖞,不过,都唔算太难估嘅。5款味道分别喺黑芝麻曲奇、粟米片提子曲奇、蓝莓曲奇、香橙曲奇及苹果曲奇,令小弟又有一次丰富嘅下午茶 。 黑芝麻曲奇 唔使多讲,斋睇外貌都知佢喺黑芝麻曲奇,不过,食落芝麻香味非常突出,最易估中嘅一款味道。 粟米片提子曲奇 加入粟米片,令曲奇多份脆口嘅质感,整体宁舍香脆,而曲奇中嘅提子干令人食起嚟带点烟韧,口感非常不错。 蓝莓曲奇牛油曲奇配搭蓝莓干,一切嚟得预期,虽无太多惊喜,但味道平和
,再者,5款味道都好有特色,味道突出,绝对制作用心
黑芝麻曲奇

黑芝麻曲奇

蓝莓曲奇
牛油曲奇配搭蓝莓干,一切嚟得预期,虽无太多惊喜,但味道平和。
蓝莓曲奇
香橙曲奇

较少见到嘅生果味曲奇,一口咬落橙味好出,不过,最意外喺曲奇中加入咗橙皮粒,有咬口,而且令橙味嘅诱发更强,值得推介
苹果曲奇

另一款讨人欢心嘅生果味曲奇,曲奇做得薄脆,又含苹果果肉,所以,苹果嘅味道既清香,又实在,赞呀
苹果曲奇
多谢食友嘅心思,又让小弟狂尝曲,亦推动我继续写依个系列
外卖自取
用餐时段