2023-01-11
最近同朋友都好想食中菜,咁啱呢排网上见到位于上环有间专食江苏菜嘅中菜餐厅。今次同朋友都食得几尽兴,叫咗好多特色小菜食下。我几钟意餐厅嘅环境,唔单止空间宽敞,金碧辉煌。仲有啲富有中国特色嘅装饰加插喺环境之中,整体气氛好适合同朋友聚会。招牌灌汤小笼包小笼包饱嫩多汁,汤汁完美咁锁住喺入面。再叫埋姜丝加醋,真系好开胃。我觉得食小笼包一定要一啖过食,咁先唔会流失咗当中嘅汤汁。呢个质素果然系招牌菜!干贝蛋白丝苗朋友好满意呢份蛋白炒丝苗饭,炒饭镬气十足,丝苗粒粒分明。蛋白都炒得够滑,再加埋干贝一齐炒,有助提升炒饭嘅鲜味,好有水准!酸豆鸡米叉子呢款小菜我系第一次食,估唔到一样咁有惊喜!馅料真系好丰富,有酸豆、松子仁、芹菜等,所以整体口感都好特别。将所有馅料放晒入叉子烧饼一齐食,呢份满足感真系好难得㗎,啖啖都系精华!蒿山香干马兰头平时喺其他地方都好少见马兰头,今次难得见到当然要食。呢个小菜真系可以食到食材当中嘅原汁原味,马兰头嘅菜鲜味配上豆干嘅豆味,真系好匹配,食到停唔到口!奶黄流沙包流沙包一向系我嘅最爱。餐厅嘅奶黄包馅料真系够晒饱满,仲要系新鲜出笼。诱人嘅奶黄香味确实系无法抵抗!如果大家都钟意食中菜嘅
招牌灌汤小笼包
干贝蛋白丝苗
酸豆鸡米叉子
蒿山香干马兰头
奶黄流沙包
如果大家都钟意食中菜嘅话,就不妨考虑下呢间餐厅喇!