2010-12-25
今天天气好泠呵!!朋友介绍这间食店, just 在 深井x 记甜品隔离, 光看外表实在平平无其, 价钱也与茶餐厅无异因为yesterday 吃得好饱, 在第一次order 时只点了1. 麻辣金姑肥牛乌冬($38) (店主推介麻辣汤底)2 炸猪排($15). 3. 炸蚝($7@)4. 薄荷咖啡(台式) ($16)5. 冻柠茶 台式 ($14)D 乌冬非常好味,弹牙有嚼劲,唔同一般在X民吃的乌冬,加埋辣的猪骨汤底,辣度适中,对于不太喜欢舌头麻痺但又喜欢麻辣的我,味道刚好。而且,肥牛同金菇份量亦不算少。炸猪排好松脆,而且是现做的,咬下去热辣辣。炸蚝很好味,虽然蚝的SIZE不很大,但咬下去好juicy。薄荷咖啡是我最欣赏的饮品,有薄荷味又有咖啡味 :) ,有x bucks feel。只系$16,正。台式冻柠茶 ---ok因为好味的关系,我再order 左以下食物:6 日式苹果蓉咖哩 bb 帆立贝 饭 ($38)7 盐烧北海道花鱼一整条 ($29)8 泡菜酿鸡翼($6@)9 蓝莓乳酸饮品($14)三样都好好食,条鱼超抵,啖啖肉之余肉质亦好滑,我估如果在居酒屋吃,一条起码大约$68 吧,而
1. 麻辣金姑肥牛乌冬($38) (店主推介麻辣汤底)
2 炸猪排($15).
3. 炸蚝($7@)
4. 薄荷咖啡(台式) ($16)
5. 冻柠茶 台式 ($14)
D 乌冬非常好味,弹牙有嚼劲,唔同一般在X民
炸猪排好松脆,而且是现做的,咬下去热辣辣。
炸蚝很好味,虽然蚝的SIZE不很大,但咬下去好juicy。
台式冻柠茶 ---ok
因为好味的关系,我再order 左以下食物:
6 日式苹果蓉咖哩 bb 帆立贝 饭 ($38)
7 盐烧北海道花鱼一整条 ($29)
8 泡菜酿鸡翼($6@)
9 蓝莓乳酸饮品($14)
三样都好好食,条鱼超抵,啖啖肉之余肉质亦好滑,我估如果在居酒屋吃,一条起码大约$68 吧,而且烧得0岩0岩好,唔太干身,好味。
咖哩好有日本feel,d帆立贝细细粒(都有好多粒)但唔韧,而且咖哩汁里面无呃秤既大大旧薯仔,我虽然好饱但都食哂。
鸡翼只系drumstick,但无骨,有泡菜酿于其中,好惹味。
乳酸对我来说略甜,怕肥的我order时应该叫少甜。
仲有一样唔记得提,可以order 少饭同多汁或者掉转都得。平日午市仲有饮品奉送,可惜我系中环返工,又唔系住深井,唉
总括来说,价钱唔贵,但食物有质素,唔似一般日式食店将货就价。但系间野装修只系一般茶餐厅格局,忍唔住问老板点解唔装修得靓d,但系老板话「呢间系食堂」,唔搞呢d野,好难得。而家去日式食店都系食装修多,呢间野值得一再帮衬。