2017-10-01 1760 浏览
趁着 long weekend, 跟家人一起欢聚,我本身系一个好钟意食海鲜嘅人,奈何间竭性嘅皮肤过敏,有时都要介下口,直至最近好返晒,我对海鲜嘅欲望简直系大爆发是晚我无意之中拣咗天后一间明星店,因为见到墙上面嘅相,先知道老板系。。。这里主打法国菜,而餐厅的装潢就用上了地中海 style 的白色跟蓝色充满异国小渔村风情。我习惯咗坐下先叫 drink 的,SUNSET唔识非常漂亮,当中的 strawberry & passionfruit 味道清新今晚我是为了海鲜来的所以就找来店员为我推介,最近在做 promotion 的辣汁煮墨西哥青口 $148,真系出奇地抵食辣度有5级,我唔系好吃得太辣但又想刺激,选了二级程度,份量绝对够吃,青口每只都大大只,啖啖肉,而个辣汁唔系太辣,入口时更加好味,配埋个香脆薯条上,点一下辣汁入口又系另一种感觉!接下来是今晚嘅主角出场Royal Deluxe Platter $688。我们人不多,只叫了一份 Regular 的已经好有份量。有生蚝、面包蟹、龙虾、虎虾、大虾,一大盘放在枱上,确实分量十足耶生蚝肉质嫩滑够晒鲜甜,入口时重可以感受到阵陈肉质带有嘅海水味,

充满异国小渔村风情。

我习惯咗坐下先叫 drink 的,SUNSET

今晚我是为了海鲜来的

接下来是今晚嘅主角出场

生蚝肉质嫩滑够晒鲜甜,入口时重可以感受到阵陈肉质带有嘅海水味,真系够晒新鲜!

另外面包蟹盖内亦充满蟹膏入口肥美,食得十分滋味,而且蟹肉亦好鲜甜!
龙虾肉质就好爽口弹牙,味道亦好鲜味!

而大虾嘅肉质都超弹牙爽口!食时要慢慢欣赏先可以食清楚啲味道!旁边仲有3个 shot 的酱汁,一起吃更爽!

到最后还预祝我可爱的父亲
生日快乐
甜品是 Baked Marshmallow $108。餐厅真系好贴心,静静地帮我播起生日歌,爸爸吹蜡烛很惊喜
庆祝纪念
生日
  • 辣汁煮墨西哥青口
  • Baked Marshmallow