2017-10-09
话说朋友今日请食饭就约咗我去北角嘅"Oyster C"本身超喜欢食生蚝嘅我听到之后就好兴奋!又有新餐厅可以试啦!去到坐底嘅时候店员都好细心问我哋钟意食边一款味 ,之后就俾咗啲意见我哋。 道生蚝送到枱嘅时候店员再次行过嚟同我哋讲食蚝嘅次序, 呢样嘢好重要!因为如果唔依次序食会好影响下一只生蚝嘅味道。放落口只只都好新鲜爽口鲜甜!再嚟 一个海胆三文鱼子带子薯皮,喺餐牌上面见到嘅时候觉得薯皮配上三文鱼子海胆带子刺身个组合特别到爆!所以要试吓。 又估唔到呢个组合食落去个味道系咁夹!呢个云吞嘅配汁味道有少少淡口,而云吞馅系由芝士做成咬落十分香口。最后就叫咗个白酒煮大蚬, 白酒汁较得比较酸所以都好醒胃! 大蚬亦都煮得刚刚好我最怕啲厨煮到只蚬变咗象胶咁!唔错下次再嚟试埋佢啲扒先
本身超喜欢食生蚝嘅我听到之后就好兴奋!又有新餐厅可以试啦!