2017-08-28 59 浏览
澳洲嘅朋友难得番黎香港 紧系要聚一聚旧 佢最钟意食日本野 经过湾仔见到呢间拉面店 唔谂甘多就入左去 毕竟同朋友聚餐食物质素都系其次 身边嘅人先系重点 估唔到味道有惊喜.我同朋友各自点左一个套餐 有一碗拉面同埋一款小食 百零蚊一个餐 价格可以接受.拉面主要有两个选择 分别系虾味增豚骨汤同埋豚骨汤 我钟意特别D所以拣左前者 加左樱花虾多咗阵鲜味 唔会死咸 汤底好浓郁但系又唔会太肥腻面条比较幼细 食落爽身 糖心蛋入边系半熟加埋汤好美味 叉烧有两大块肥瘦适中 赞!.小食方面 有饺子或者小龙虾沙律 我拣左小龙虾沙律 有啲紫菜伴碟 用黎加埋啲沙律食嘅 小龙虾好弹牙 沙律酱入边就系有啲Wasabi味 有少少攻鼻但系又几特别㖞 朋友嘅饺子皮几薄.虽然餐厅地方细细 得吧台位置 坐满都只可以容纳十个人 逼逼地但系感觉好日式 而且厨房呈开放式设计可以望到师傅煮面 食得好有风味

豚骨汤面
樱花虾豚骨汤面