2019-03-07 577 浏览
好味,lunch 一個人的浪漫,唔係好使等位。佢唔係日本正宗好油果啲,岩香港人口味調味料好多款,由清食到濃,款款都正生蒜同芽菜又一流,餃子好味,配辣油上。清水離我太遠,唯有飲凍茶,不錯不錯。👍🏻👍🏻
調味料好多款,由清食到濃,款款都正
2019-01-07 783 浏览
今天想吃拉麵,就去了博多拉麵別天神,點了蝦味噌豚骨湯拉麵。湯底非常香濃,呈奶白色,是100%濃厚的豬骨白湯。拉麵面灑上了櫻花蝦乾,配合白湯和拉麵一起吃,別有一番風味。拉麵軟硬適中,至於叉燒則中規中矩。
  • 蝦味噌豚骨湯麵
這幾天都在幫公司搞展覽會,每次收工都想吃一餐好的來補足一下。於是我就直接在灣仔找好東西吃,不用多久就找到了一間引起我興趣的,是一間拉麵店。這間門面看似很細間,一走進去感覺不錯,因為它是以Bar 枱形式來吃,意思是指你跟廚師或者店員的距離近,除了可以看到廚師的手勢之外,還可以增加與店員交流的機會。我就點了蝦味噌豚骨湯拉麵,湯味濃郁,碗上的櫻花蝦增添整個的色彩,值得一試。看到碗上別天神這三個字,覺得這個碗很好看,很想要一個在家裡用呀。

2018-12-04
2018-11-15 761 浏览
不知大家會不會吃厭了豬骨湯底拉麵呢?這家店的湯底再加上櫻花蝦,紅色的蝦不單令賣相更鮮明吸引,而且亦令湯底的味道多了一個層次,非常有心思。店家亦貼心的提供將拉麵加辛辣的方法,強烈推薦大家試吃它的辛辣芽菜,既有辛辣的勁道但又不失芽菜的口感,非常好吃😋龍蝦沙律附有紫菜,可以用來包裹著吃,變成脆脆的手卷,又是癲覆了傳統沙律的口感之舉。而且沙律亦帶有鮮甜的海鮮味。如果與其他人一起光顧,大可追加一碟餃子,皮薄多汁,曾有朋友連叫兩碟12隻來食,可見質素一定有保證。店員服務態度也好,離開時會提醒大家勿忘隨身物品,非常貼心。

店員服務態度也好,離開時會提醒大家勿忘隨身物品,非常貼心。
蝦沙律
2018-11-14
蝦沙律
2018-10-04 968 浏览
呢度只有兩款拉麵💁🏻‍♀另外可以跟套餐,加餃子或者沙律😎#別天神套餐 ($105)😋好味指數:(7/10)#豚骨湯拉麵喱度冇得選擇湯嘅濃度同拉麵嘅軟硬度😫而豚骨湯嘅味道就比較清淡🤔另一方面都喱度嘅拉麵份量都算多,而且都幾掛湯😆拉麵嘅軟硬程度都算一般😎豚肉份量都唔少,而且食落都算淋😋而隻蛋食落都幾流心架😆👍🏼#餃子餃子都煎得好香😆而且唔算油😎👍🏼同朋友share一齊食都唔錯😗#蝦味噌套餐 ($115)😋好味指數:(7.5/10)#蝦味噌豚骨拉麵如果鍾意重口味嘅你就一定要試喱個,因為豚骨湯拉麵實在太淡了😂不過蝦味都唔算太重味🤔豚肉都係一樣食落幾淋😆.⭐溫馨小提示📌因為店舖面積唔算大,所以唔方便拎太大嘅貨品🤔
呢度只有兩款拉麵💁🏻‍♀另外可以跟套餐,加餃子或者沙律😎

#別天神套餐 ($105)
😋好味指數:(7/10)
#豚骨湯拉麵

#餃子

#蝦味噌套餐 ($115)
😋好味指數:(7.5/10)
#蝦味噌豚骨拉麵
⭐溫馨小提示
📌因為店舖面積唔算大,所以唔方便拎太大嘅貨品🤔
2018-08-28 1104 浏览
放lunch黎到灣仔食飯,同事話想飯拉麵就入左去試下。別天神拉麵有好幾間分店,咁我作為拉麵控呢,之前就無食過 因為呢有幾間分店既拉麵都係唔好食既,無論係師父啦 食材啦 都會難保持一致既。唔多講啦,直接入主題啦豚骨湯麵呢碗麵同我期望一樣 「無期望」無乜特別同無乜特式 叉燒 配料 湯底 麵條都係一般。好似只係將所有既拉麵食材放係一碗到,唔算係唔好食,不過就應該唔會再去呢一間分店啦餃子正常味道,皮較厚,油 總結,食完之後 幾位同事都表示後悔了選擇左食呢間。咁確實如果係同價錢既拉麵 實在太多選擇比佢好既。希望只係呢一間分店係咁啦,有機會既會試下其他分店再評價下

唔多講啦,直接入主題啦
豚骨湯麵

呢碗麵同我期望一樣 「無期望」

餃子

正常味道,皮較厚,油

2018-06-19
2018-08-22 573 浏览
相信不少人都聽過別天神,個人就試過幾間分店,而灣仔依間係第一次試。鋪面同其他分店一樣,同樣都係細細間得十個座位左右同埋都係bar枱形式,唔太建議一大班朋友黎食。依間餐廳既食物選擇並唔多,拉麵得2款揀,唔會太過花巧,幾適合有選擇困難症既朋友😂我今次分別點左別天神同蝦味噌套餐 (套餐配有一款小食:小龍蝦蟹子沙律/餃子)別天神拉麵=豚骨湯面🍜 對於一碗拉麵黎講,湯底係非常重要,而依碗拉麵既湯底有好重既豚骨味,但唔會話太過咸同油膩,另外麵質方面亦唔會太腍,證明廚師係煮麵時間方面控制得唔錯。至於蝦味噌拉麵係用豚骨湯做底再加上櫻花蝦,個人認為依款有d咸,感覺別天神拉麵更勝一籌。餃子就無咩特別,不過不失🥟

餃子就無咩特別,不過不失🥟
2018-08-08 432 浏览
聽說真正有實力的人都不愛大肆鋪張,同一道理應該可以套用在拉麵店別天神身上。話說別天神其實有好幾間分店,但都是鋪位細細而且開在不太起眼的位置,好幾次直行直過完全沒為意它。前陣子去書展順道光顧了修頓球場旁的分店,想不到不試小則已,一試驚艷!蝦味噌豚骨湯拉麵($85)湯底是用100%豚肉和純水熬製,零味精,所以吃完不會有勁口乾的感覺。湯底非常濃味和稠身,蝦香突出,但可能櫻花蝦實在太足料,我覺得有少少腥。如果不是特別鍾情蝦味,我建議點普通豚骨湯底。麵條幼身,掛湯力十足,韌度適中,而且份量真的蠻多(雖然我吃着吃着就清了...)叉燒足足有四片,美味又軟稔,可惜比較薄身,其中兩片一夾就開始碎。其他配料亦豪不吝嗇,特別欣賞粟米,超甜的~溏心蛋要額外+$10,流心效果好完美,絕對推介大家追加!整體論質素論份量均對得起這個價錢,有機會應該會encore😙🌟

蝦味噌豚骨湯拉麵($85)

2018-08-01 337 浏览
香港的拉麵店開到成行成市, 但是也不是每一家都這麼的好吃。吃過這麼多家拉麵店, 也只有「別天神」令人想一食再食。每次想要吃拉麵的時候, 都會第一時間想到「別天神」。這一次也是一樣。不大的店內, 早早已坐滿了食客, 很幸運地剛好有一對小情侶食飽離席, 我們才不用等。而我這一個有選擇困難症的大戶, 最喜歡的就是一張沒有太多選擇的餐牌, 讓我省卻了不少煩惱。別天神套餐 HKD 105.00一如慨往的奶白色豬骨湯, 是「別天神」的招牌, 也是鎮店之寶。我自己對湯頭是沒甚麼要求的, 只要不是過份地油和鹹, 又不要太淡大稀就可以。而「別天神」的, 就很對我的胃口了, 不會太鹹太膩, 剛剛好。而麵也是「別天神」吸引人的地方, 在別的拉麵店要加麵是不便宜的。而這裡算是我們吃過最便宜的一家, 肥膏一個麵是絕對吃不飽。所以, 這樣就算另加多個麵也只要加多20塊! 而且, 麵是好吃的, 不是量產的港式拉麵。除此之外, 我也喜歡這個糖心蛋! 每一次都這麼地有水準! 半熟好味! 因為之前試過吃煎餃子和龍蝦蟹子沙律, 我跟肥膏都覺得沙律好味。所以, 每次都兩人兩個套餐, 都要配沙律。這個沙律很好吃, 有不少小龍蝦

香港的拉麵店開到成行成市, 但是也不是每一家都這麼的好吃。

吃過這麼多家拉麵店, 也只有「別天神」令人想一食再食。

別天神套餐 HKD 105.00

而這裡算是我們吃過最便宜的一家, 肥膏一個麵是絕對吃不飽。

所以, 每次都兩人兩個套餐, 都要配沙律。
這個沙律很好吃, 有不少小龍蝦的蝦肉在裡面, 配上紫菜一起吃, 更能食出沙律的好滋味。

總括而言, 「別天神」是我口袋名單的其中一家。
2018-07-26 164 浏览
今日同舊同事lunch食拉麵 揀左呢間近灣仔地鐵站既店仔 舖位細細 得10個左右既bar台位 反而有一種獨特既日本風情 哈哈 拉麵選擇唔多 有套餐可揀 可跟4隻餃子或小龍蝦沙律 我地點左豚肉拉麵($75) 先付款後上菜 湯底濃而不膩 唔會好咸 味道一流!幼拉麵 麵質口感幾好 值得再試!值得一提店內辣芽菜 紅薑絲 芝麻同蒜蓉任你落 仲好貼心咁每隔2-3個位就提供埋盒裝紙巾係bar台頂比你有需要就自己拎 真窩心 而且有凍水有凍麥茶 任君選擇 自助形式 我地因爲早食所以唔洗等位 食完出黎已經有條長龍出現 哈哈

我地因爲早食所以唔洗等位 食完出黎已經有條長龍出現 哈哈
2018-07-26
  • 豚骨湯麵
2018-06-17 100 浏览
尋日同朋友經過灣仔修頓室內運動場,路經了別天神有點餓就入去試下。先講店面,店面細細裝潢有日本小店感覺,有冰茶和冰水提供。而食物方面,我點了一個別天神套餐配餃子,等食既時間不長,好快餃子就先上了。先說一下餃子,皮有少許韌而且一口咬下無肉汁。。。有少許可惜。來到主角拉麵,麵,配菜,叉燒都感覺一般沒太大的感覺,但湯底不得不讚。湯底很滑很好喝!!!!!把湯都灌了!!最後評分不過不失...湯底拉回很多分🤣價錢。。。有人請就無謂提啦。。。哈哈
先講店面,店面細細裝潢有日本小店感覺,有冰茶和冰水提供。
最後評分不過不失...湯底拉回很多分🤣
價錢。。。有人請就無謂提啦。。。哈哈
2018-06-16
2018-04-14 141 浏览
今次試買豬骨湯底拉麵。兩隻未都食晒之後鍾意豬骨拉麵多啲 個人覺得味噌太鹹。豬骨湯底濃味得來有少少鮮味。加上木耳。粟米。蔥花。兩片叉燒。再加啲芝麻。成個拉麵都好香濃。配合得好好。另外加$10要咗隻糖心蛋。蛋黃唔係留心。但晶瑩剔透個樣靚又好食。呢間拉麵整體來講真心唔錯。雖然鋪頭細細。五臟俱全。唔使+1。應有嘅都有提供比客人加油啊
加油啊
2018-04-07 126 浏览
搞到成兩點先食飯。就去咗別天神拉麵食 一個人好快有位 唔使點排隊 上菜好快 好鍾意佢麻雀雖小五藏俱全嘅佈置 雖然個鋪仔好細但係乜都有齊仲齊過坊間普通嘅拉麵店又唔使加一喎好好食好抵試左期間限定嘅蝦乾拉麵 嗰啲蝦好吃食 配埋粟米蔥花同埋叉燒 話說今次舊叉燒特別滑 食吓發現有塊牌喺度教你點樣用唔同嘅配菜配不同味道 於是我放左免費嘅辣芽菜同埋七味粉整左個辛辣拉麵 麵條比普通豬骨湯嘅面幼身 冇咁彈牙 但係好配合個湯底 睇完小泉同學嘅拉麵之後我近排好鍾意食拉麵

於是我放左免費嘅辣芽菜同埋七味粉整左個辛辣拉麵

2018-04-06
2018-03-30 135 浏览
去灣仔上堂,肚餓,一出地鐵站就見到呢間拉麵店。面積很少,座位不超過十個, 職員亦只得兩位, 一個負責煮麵,另一個負責清潔。 餐牌選擇亦不多,其實只得兩款,分別係豚骨拉麵同蝦味噌豚骨拉麵。 叫 set 的話碗麵就會多咗隻蛋,同4隻餃子。我就叫咗豚骨拉麵 set. 個湯底幾濃,但不夠熱。麵質軟硬度就偏硬,不過啱我。叉燒就肥瘦適中。至於餃子,就不過不失,沒有特別 comment. 由於麵的分量比較少,於是我就叫多咗一個替玉,價值十蚊。總括來說,這裏的拉麵未算最好食, 期待下次幫襯時有更出色的表現。

至於餃子,就不過不失,沒有特別 comment.

由於麵的分量比較少,於是我就叫多咗一個替玉,價值十蚊。

2018-03-28
2018-03-02 223 浏览
外表是一間日式拉麵小店,食物不錯,灣仔區吃到$75價錢也是正常不過,但肯定不是日本人經營的,因為兩位店員(我估是店主)全程木口木面,麵上枱時沒感受到煮麵者出品的誠意!收錢時沒一聲多謝!人客吃完離開也沒有說聲下次再光臨!在日本吃什麼都好吃,可能是因為日本人對食物的誠意及對顧客的雙向態度之不同。