餐厅: 香港老飯店
资讯:

2020-09-29 3613 浏览
呢间系我常到嘅上海菜馆, 不过食评就真系第一次写. 疫情期间, 只可以二人用餐, 可以选择嘅食物相对减少.. 不过唔理喇, 好想食佢哋嘅核桃熏蛋同高力豆沙! 照去👫🏻结果两个人嗌左两个冷盘, 一个𩠌, 一个菜, 一碗面仲有甜品. 真系饱到我哋傻咗🤪▫️每次都一定嗌嘅核桃熏蛋, 核桃够爽够香甜, 蛋熏得够入味, 烟熏味浓郁, 蛋黄半凝固蛋白就够弹牙. 卖相仲好靓😊▫️相比之下烟熏鱼比较一般, 个汁对我黎讲太甜,鱼骨太多..▫️好味嘅赛螃蟹,啲蛋唔会炒得太散又唔会太油.赞👍🏼▫️Menu 上无既, 不过我每次必嗌. 简单嘅蒜蓉炒豆苗, 已经好好食! 另一推荐👍🏼▫️面煮得啱啱好, 唔会太熟太淋. 汤系上汤熬制, 浓郁得黎又唔会太油腻. 见佢个碗细细, 不过原来份量都唔少😂▫️高力豆沙最少可以order四个, 两个人食就啱啱好. 蛋白松软, 豆沙馅够幼滑. 唔算太甜. 赞👍🏼

核桃熏蛋

▫️
相比之下烟熏鱼比较一般, 个汁对我黎讲太甜,鱼骨太多..
美味熏鱼

▫️
好味嘅赛螃蟹,啲蛋唔会炒得太散又唔会太油.赞👍🏼
赛螃蟹

蒜蓉炒豆苗