2018-04-25 1655 浏览
系呢幢大厦入面, 每层都变为食店, 不同菜式都可以系度揾到, 今晚上黎呢层食川菜, 过一个刺激夜上..........................店内装饰带点雅致中国风, 以巨大面谱作点缀, 灯光柔和, 桌同桌之间距离感足够, 坐得相当舒服!呢度除左有川菜食, 仲有川式火锅, 真正各色其式今晚打算食小菜, 就叫左以下呢几款:想食香口, 叫左呢客麻辣鸡寸翼 ($68), 以单骨形式侍客, 令客人进食时方便, 㕑师又可令翼更易入味, 双嬴!  鸡翼外皮上有红辣椒, 麻辣味道唔算太出, 若然作为一客炸鸡翼, 系合格有余!大路之选当然要叫番碗担担面 ($38), 一碗份量一个人食岩岩好, 面质软硬度适中, 捞均炸菜, 肉碎与芝麻, 因有辣油在内, 食起上黎佢辣度系全晚之冠 !无辣椒系列有呢个清汤牛腩芥菜煲 ($98), 望落去见唔到红辣椒, 取而代之系胡椒粒!  饮头啖汤时觉得味道似曾相识.....再饮第二啖就闪起.................系胡椒猪肚汤呀!    芥菜一D都唔苦, 够晒腍身; 牛腩件数都多, 亦系煮到够腍身, 有D部份连埋筋膜位就比较难咬开, 整体味道唔错!以煲

呢度除左有川菜食, 仲有川式火锅, 真正各色其式

今晚打算食小菜, 就叫左以下呢几款:

麻辣鸡寸翼

担担面

清汤牛腩芥菜煲

以煲盛上嘅系香肉炒花菜 ($88), 花菜即系福花, 比椰菜花味道仲多一份甜味!  落埋少许辣椒加些少辣度, 配以香肉一齐炒, 加添油份及香味, 好味㖞!
香肉炒花菜

食川菜, 叫个水煮XX好似系指定动作, 重头戏系呢个水煮鱼春鱼卜鱼唇煲 ($198), 仲系新菜式, 材料都几特别, 包括鱼春鱼卜鱼唇, 豆腐卜, 大荳芽及木耳等!  以电炉滚番起就食得, 辣度可以㨂(呢锅系小辣程度), 咪睇佢咁多辣椒, 其实唔系好辣咋㖞, 个汤底仲愈煲愈香!
水煮鱼春鱼卜鱼唇煲

好鱼内脏嘅对于呢个锅应该会出现心心眼, 鱼卜煲完口感仍然爽脆; 鱼唇就似食紧花胶咁, 口感黏性; 鱼春应该系先走左油, 即使煲完都唔会散开, 食落口感绵滑, 全部内脏一D都唔腥, 皆因选用新鲜货, 所以限量供应呢!!  而豆腐卜索晒D汤汁都系好味道, 入口时小心被汤汁烫到呀!!

侍应招呼周到, 食物水准唔错又坐得舒服, 下次想食川菜, 我知去边啦!
清汤牛腩芥菜煲
香肉炒花菜