2024-08-09
今天同朋友去上环亲友屋企打麻雀,到食晚饭时就系附近揾吓嘢食,我朋友喜欢食泰式料理,亲友就介绍附近有间好抵食嘅泰式餐厅,这间餐厅叫味道,位于上环毕街15号舖,港铁上环站A2出口,行几分钟就到,非常方便。这间餐厅虽然在横街但系街头已经见到,尤其是个餐厅招牌都很显眼,餐厅空间都不细,装修得很简约整洁,店员有礼貌,服务态度好,来这里食都不错。餐牌上主打系泰式粉面饭、小食和特色泰式饮品,亦有特惠的套餐包埋饮品,价钱真系好抵,我们叫咗两个特惠套餐和一个小食。首先来个小食嘅泰式炭烧猪肉串,份量都唔少,炭烧猪肉有4串,猪肉夹咗小量肥肉,用泰式酱汁调味后,就串在竹签上用炭火烧烤,外皮烧得香脆,猪肉嘅肉质嫩滑,香口多汁,配搭埋沙嗲酱真系好味好食。而饮品嘅泰式冻奶茶好有泰国特色,用泰国茶同香料混合而成,香料味浓,夹埋牛奶冰冰,好有浓郁的奶茶味道,好味好饮,而青柠檬梳打嘅酸味和梳打水就好配合,令口感好清新,亦好适合同食物一齐食。套餐嘅炸鸡肶配泰式冬阴功河粉真系要必食,只鸡肶大大只,即叫即炸即食,鸡皮炸得好香脆,咬落口脆卜卜好入味,而鸡嘅肉质好嫩滑,咬落口好多汁,再配搭冬阴功嘅河粉,正宗泰国风味,味道酸酸辣辣,
套餐嘅炸鸡肶配泰式冬阴功河粉真系要必食,只鸡肶大大只,即叫即炸即食,鸡皮炸得好香脆,咬落口脆卜卜好入味,而鸡嘅肉质好嫩滑,咬落口好多汁,再配搭冬阴功嘅河粉,正宗泰国风味,味道酸酸辣辣,令人非常开胃,仲加埋豆卜、菇和香菜嘅配料,非常好食,而越式香茅葱油猪扒煎蛋饭嘅卖相好靓,猪扒煎至金黄色,份量不少,香茅味好重,煎得酥脆可口,肉质松化软腍,一点都不会干韧,有葱油和酱油的配合,尤其是有一大堆葱油,连肉连饭一齐食好好食,仲有个流心煎蛋,添加埋一齐食更令口感流流柔软滑。
这间好味道餐厅好值得推荐俾大家,食物好食、抵食、好抵食,食物质素高,价钱又唔贵,我哋下次一定再嚟食。