2013-09-20
去左鹭鹭度食饭食左好多次,不过写食评真系第一次。屋企人都系上海人,所以成日都周围揾上海野黎食,讲真,系香港揾正宗GE上海菜真系好难。曾经去过某一间开左好耐GE上海菜GE平价餐厅度食晏,点知连个上海粗炒都…..好无奈...上个星期日去左鹭鹭食晏,趁今日假期就的起心肝写番篇食评先。其实真系好多上海人都会去鹭鹭食饭,香港人可能未听过鹭鹭,可能佢冇做特别宣传,而且openrice又唔算有太多食评拉(我都好懒写食评XD), anyway…上星期日去鹭鹭,比平时多人,可能因为就快中秋,虽然多左人去做节,但系一d都唔会嘈。开胃菜系我ge最爱咸花生同埋第一次食ge腌卷心菜。平时开胃菜都系腌萝卜,第一次食lee个腌卷心菜,辣辣地都好好食呀。前菜萝卜丝拌海蜇 – 热天适合食ge凉拌菜,海蜇好新鲜清爽,唔会一阵麻油味 (有d餐厅落好多麻油,唔会食唔出d海蜇新唔新鲜)醉鸭舌 – 好好食XD有酒香味,但系唔会太浓。食落唔腥,D肉好嫩软骨又好脆,真系好好食四喜烤麸 – 咸中带甜,烤麸吸晒 D酱汁,好似海绵咁有一个个窿,好松软但系又有弹性(因为炸过),除左烤麸,仲有黑木耳,香菇,花生,金针。屋企曾经煮过LEE道菜,
前菜
四喜烤麸 – 咸中带甜,烤麸吸晒 D酱汁,好似海绵咁有一个个窿,好松软但系又有弹性(因为炸过),除左烤麸,仲有黑木耳,香菇,花生,金针。屋企曾经煮过LEE道菜,带番公司俾同事食,原来真系有人唔知咩系烤麸
点心
芋泥酥饼 – 好好食呀!!!! 我真系第一次食LEE个点心,系其他上海菜餐厅都冇食过。外层酥皮好酥软,入面系满满ge芋泥,外脆内软,入口即化,好香GE芋头味仲有芝麻香添呀。真系超级好食,谂起都好想食
栥饭糕 – 好多香港人唔知GE上海点心,香港好少有餐厅卖栥饭糕架。系上海有好多伯伯系街边即炸即卖,虽然我都会买黎食,但系好多都系炸都㶶晒,咬到牙舀都软埋,而且D油又唔知用左几耐。我地每次黎鹭鹭都会点栥饭糕,因为虽然佢系炸GE,但系一D都唔会油,好香好脆又唔会粘牙,食完唔会牙舀都软晒XD
鲜肉云吞 – 最近爱上左食云吞,叫左鲜肉云吞,饮左一淡汤,好清甜呀! 小云吞好可爱,皮薄馅靓,一口一粒XD
主菜
油爆虾 – 真系超超超级好食,甜甜地,虾壳好脆呀,虾肉很入味,我直情连虾壳都食埋XD
咸鱼红烧肉 – 红烧肉一D都唔油腻。虽然怕肥,但系都忍唔住连肥肉都食埋! 我本来好怕咸鱼味,但估唔到完全冇! 可能佢已经同红烧肉混合左,所以食唔出咸鱼味!
砂锅大头鱼 – 鱼汤好浓,浓得黎唔会咸,系真系有鱼的鲜甜!! LEE个菜最出色的系粉皮,亦系我GE最爱! 呢度D粉皮同出面食开GE唔同! 平时都系一整片一样厚薄GE,呢度就唔同,烟韧得黎又劲有口感! 我都唔知点形容! 我忍唔住问经理呢个系咩粉皮,佢话系上海整完运黎香港! 哇!咁想喺香港食到呢个粉皮,就只可以黎鹭鹭了!?
糖水
木瓜雪耳 – D木耳好软好滑,同出面食GE木瓜雪耳唔同,出面的雪耳多数都系爽脆,但我钟意LEE只炖到淋的口感! 鹭鹭ge糖水不嬲都唔会太甜,所以就算食得几饱,都仲食得落糖水
月饼
鹭鹭有传统鲜肉月饼卖,旧年食完真系「番寻味」! 唔问唔知,原来系每日限量即做,要早一日预约先有架! 我要左2盒,拎左其中一盒返公司同同事分享! 微波炉叮1分钟多D,入面的肉香味已经香到成个OFFICE都闻到!! 原来大家都未食过LEE种上海月饼,不停赞劲似食紧生煎包,好香口!! 大家唔好觉得我夸张,你试过就知!! 可惜过左中秋就冇架啦~ 大家要等下年啦~