2012-05-02
真系十年都无一次晨早黎到沙田饮早茶呀 ﹗食饱野先陪女友睇专科啦。本想食特别野,点知大部份食肆都未开工呀,唯有走去美心啦,人山人海都要等位喇,好采依间超大,唔洗等太耐就可以开餐喇。好得意呀 ﹗好怀旧,依然原用旧式推车仔卖点心,感觉好正,好有亲切感,每次点心都跟阿姐有啲交流,呵呵 ﹗百花酿鱼肚,虾胶爽口弹牙,正㖞 ﹗我最爱既鱼肚,棉棉滑滑,难得保持水准 ﹗大埔稻香已转用平价猪皮味鱼肚喇。春蛋烧卖,简单朴实,鹌鹑蛋配猪肉球绝对系个好好既组合,加埋一齐真系美味。但依度略厌猪肉球肥肉欠棒,食落有点干争争感觉,都系大埔林记最好食。时蔬牛肉球,都依家仍然好怕食既一种点心,因为有葱有芫茜呀 ﹗我既大敌,一食就反胃。跟喼汁同吃还可以,但未懂得欣赏。牛肉球热腾腾,弹牙、滑溜,几好。白灼什锦,有水鱿、牛栢叶、肥牛、生菜,全部都无味,真系食佢原味或靠晒啲豉油喇,够晒清呀 ﹗柱侯金钱肚,都唔系金钱肚黎既?全部都只系毛肚乍㖞 ﹗炆得又腍又入味,好味道。豉汁蒸排骨,真系好耐好耐未见过唔肥既排骨喇 ﹗非常好 ﹗虽然瘦左啲,但啖啖肉又入味,good ﹗ 蟹籽烧卖,虽然无咩蟹籽味道或香气,但口感实净,机乎食唔到既肥猪肉,
蟹籽烧卖,虽然无咩蟹籽味道或香气,但口感实净,机乎食唔到既肥猪肉,一粒粒爽口虾仁,肉味浓郁既猪肉,真系好好味 ﹗仲要系热辣辣架 ﹗有质数 ﹗