2023-02-07
惬意一人之境(*¯︶¯*)住港岛好少可过嚟太子呢头。咁啱剪头发𠮶位stylist 搬左过嚟,难得嚟开就望下有咩食揾到呢间cafe 环境几靓,落雨湿湿又想食热野,见到佢menu 有汤乌冬,嗯!就试下你啦沿路过嚟路上都好多靓嘅cafe 同salon, 有啲门口都排晒队。冇订位情况又系星期六lunch , 都担心冇位…. 好彩间野喺枫树街算系僻静小小,冇咁多人。一到就有张空枱比我门口个位真系好靓好啱打卡,不过有人就唔方便影。入面几细下但都有2个打卡,近门口嘅counter 位对街同入面嘅梳化位。装修同家私都系走日系文青路线,喺柜位点完餐比完钱就埋去坐最入𠮶张枱仔。因为地方细同枱距离又近,如果唔好彩隔离班客人好嘈就会几disturbing 想叫matcha latte 可惜今日冇😢就叫左rose latte. 味道唔错,但奶冇座热所以饮时面头冻入面暖。唔知系咪因为有温差定个杯都唔好keep warm, 杯野好快冻左睇相时好吸引,又想食热野所以先嚟呢间。汤底味道一般,偏甜而个甜似系有糖豆浆𠮶种甜,冇担担味有啲肉碎咁。个汤底味道好似同其他味分开咁,感觉就似煮完嘅乌冬加啲肉碎酱再倒豆浆落去,所有味道
睇相时好吸引,又想食热野所以先嚟呢间。
汤底味道一般,偏甜而个甜似系有糖豆浆𠮶种甜,冇担担味有啲肉碎咁。个汤底味道好似同其他味分开咁,感觉就似煮完嘅乌冬加啲肉碎酱再倒豆浆落去,所有味道冇融和一齐咁。但如果你食面钟意饮埋汤嘅呢个会几好,因为清清地又唔觉好重手味精又冇油淋淋
好靓嘅蛋糕❤️呢个好味,蛋糕底好软又够湿润,打得好好够空气。亦都系中女甜,食完唔会觉得好漏。但开心果味唔出,隔离枱叫左焙茶味都听到佢地话蛋糕好食但茶味淡唔突出。
虽然系咁,佢都系好味,蛋糕体加分好多👍🏻
如果经过开呢头,不妨一试佢啲蛋糕同咖啡☕️,打下卡都好呃like 架🤭