2015-07-29
11月30日, 呀菲成为妈妈的第一个快乐生日! 今日呀比神神秘秘带咗我同B猪去赤柱~ 其实平时d大日子呀菲都想食d正野庆祝下, 但当呀比介绍呢间名叫cafe既餐厅时, 实在系估唔到究竟呢个葫芦卖咩药... 原来, 呀比一早已经book定窗口望海既大卡位, 原来, 呢度系食法国菜架!::: 法式面包篮 :::面包篮同以前喺Chez Patrick Deli食过既有d似, d法包都系细细粒偏硬既一种. 搽上牛油唔错, 但缺点都系太硬.::: Foie Gras Hi-Cuit Au Sel ::: $189鹅肝切片伴巴马火腿沙律, 块鹅肝切片都几厚身, 上面洒上少少香料同细葱, 口感油润味道回香~ 巴马火腿食得出系风干月龄较长既种类, 食落够晒咸香惹味. 野菜沙律新鲜, 而且野菜种类几特别, 除咗平时常见既baby spinach、romaine lettuce、紫椰菜、火箭菜等外, 仲有番茄干、长豆、腌青瓜等~ 同酸酸地既酱汁几夹几开胃, 亦正好中和到鹅肝既滞腻.::: Steak Tartar with Stan Cafe Fries ::: $258据闻呢份牛肉他他系呢度既名物~ 一
::: 法式面包篮 :::
法式面包篮
Foie Gras Hi-Cuit Au Sel
据闻呢份牛肉他他系呢度既名物~ 一场黎到我地亦当然叫埋试下啦! 呢份牛肉他他仲伴有火箭菜同埋Stan Cafe薯条~ 牛肉他他轻轻用酱汁伴匀, 味道微微酸甜但唔会盖过生牛肉既味道. 生牛肉十分鲜嫩, 食落一d都唔腥, 好味! 平时我地都麻麻地火箭菜阵草青味, 但夹埋牛肉他他食又ok~ 而薯条亦非常香脆, 好惹味~ 整碟菜式都好出色!
蓝贝亦系我地其中一款最钟意既食物~ 可惜唔系度度都有得食, 有时仲要配合季节同时间先食得到, 咁难得见到呢度有, 亦二话不说就叫咗! 呢款蓝贝系最爱既法式细细只品种肉质最鲜嫩, 加上最基本既牛油烹调方法, 简简单单加埋天然海水咸味已经好好味! 连埋炸得香脆兼洒上香料既薯条, 点唔点汁食都好好味! 呢个蓝贝令我地食得又饱又满足~ 超赞!
Bouchot Mussel Meuniere, Fries
呢一餐赤柱法国生日餐真系充满惊喜又好满足! 法式菜式正宗又好味, 难得佢食物质素高但环境就型格优闲路线, 唔洗著到懒斯文去高级餐厅都食到地道法国菜~ 餐厅仲居高临下可以饱览赤柱海景~ 今次真系要比个叻字呀比喇!