2018-08-09 382 浏览
前几日系百乐中心食完晚饭想食个甜品,见ZUC.CCH.ERO个名咁特别又系楼上,就抱住要食甜品嘅好奇心上左去。佢大部分座位都系bar 枱,可以睇住chef系你前面拉糖整甜品,但系如果你想坐得舒适d,同几个朋友吹吓水嘅,佢亦有少量嘅四人座,六人座。言归正传,今次到访试左Para Para Sakura,最吸晴嘅系粉红色士多啤梨棉花糖做成嘅树,啡色嘅树干系用黑朱古力整成。而树下嘅泥浆系由红桑莓啫哩、朱古力mousse 和朱古力蛋糕配搭而成。红桑莓啫哩散发嘅酸味加上朱古力mousse 甜甜嘅味道,好夹。唯一系略嫌份量较细。所以促使左我地叫下款甜品🙈😂Rolex ball其实即系中式糖水杨枝甘露嘅fusion版本。甜品一上枱,店员会系橙黄色嘅拉糖上面淋酒精,再点火,令到拉糖变软,容易d敲碎。拉糖入面有雪冻左嘅西米 芒果西柚分子牛奶雪糕等,加上雪成沙冰嘅杨枝甘露同敲碎左嘅拉糖一齐食,食落层次非常丰富。而且酸和甜十分平衡,非常好食。Break the tear 系ZUC.CCH.ERO 另一个出名嘅甜品,单单系佢嘅外表已经好吸引。蓝色嘅拉糖造成嘅水滴盖住非常罕见嘅蓝芝士雪糕,味道浓郁得黎又唔会抢左

Break the tear 系ZUC.CCH.ERO 另一个出名嘅甜品,单单系佢嘅外表已经好吸引。蓝色嘅拉糖造成嘅水滴盖住非常罕见嘅蓝芝士雪糕,味道浓郁得黎又唔会抢左西芹沙冰嘅清新感觉,加埋一d walnut 更加带出到甜品嘅口感同层次,最重要系有得玩又有得食,一次满足你2个愿望😆

Namida 涙同break the tear 相似,不过就比较易入口。佢用左益力多冰做冰底,加入绿茶雪糕、梅酒啫喱同白玉,有冰嘅爽脆得黎又有白玉嘅烟韧。最后加上最吸晴嘅拉糖,食落有好多层次,味道亦好清新。

而Planet Earth又ZUC.CCH.ERO 的一杰作。佢地出名每款甜品都细细份,好精致,而且非常有创意。好似呢个planet earth 面头有旧白色嘅云,其实系棉花糖黎嘅。店主提供左黑色焦糖喷雾同绿色蜜瓜喷雾,代表住污染地球同绿化地球。而地球就系用jasmine tea lava mousse 做成,淡淡茉莉花香味,感觉清新,食几多都唔腻。切开中间就有blood orange sauce流出黎,酸酸甜甜好醒神。地球底下仲有啲chocolate crunch,令到成个甜品嘅口感更有层次。 又有得食又有得玩,值得推介。

最后要介绍嘅系Mount Fuji,呢个富士山系由波子汽水、乳酪同蜜瓜雪糕整成嘅。不过成个富士山嘅味道偏清,蜜瓜味唔够香浓。而山下嘅草系橙味蛋糕碎,略嫌有少少干。附近嘅樱花啫喱都有啲清淡,用黎点缀嘅士多啤梨酱味道最为浓郁,连同蛋糕碎一齐食比较好食。富士山上枱𠮶阵,店员会系上面加入液态氮,令成个作品更有仙气😍
Para  para  Sakura
Rolex  ball