2018-11-26
适逢一田大减价,行过荃湾广场附近揾食,避开人潮,行后两条街,揾到呢间叫小越厨嘅餐厅。行过门口比色彩缤纷嘅手写餐牌吸引住😍,见价钱唔贵,50几蚊仲连饮品,决定入去试吓。我呢间小店确系好有心思💖,每张餐枱上边都有一个越南装饰,墙壁亦都有好多挂画叫咗一个推介嘅蟹膏汤檬🦀(蕃茄汤底),个檬粉好滑,个汤底亦都有好浓郁嘅蟹味,蟹膏有一大块,配上两粒猪红,同埋索都入晒味嘅豆卜。叫咗个椰青饮🌰,一句讲晒,雪得够冻,好清凉好解渴。另外叫咗碗生牛肉汤檬,牛肉嫩滑,上枱时仲系粉红色,唔会死实实,洋葱同其他香葱配料令汤底更清香。行街行到好肚饿,决定叫多个小食拼盘,个虾饼绝对系焦点,咬落非常弹牙,有好浓烈嘅虾味,够厚,有咬口门口有个雪柜摆甜品,见到有四款糕点,分别系马豆糕,芒果榚,紫米糕,同埋红豆糕, $8件,叫咗每样一件。今次嘅焦点轮到马豆榚啦,豆味浓,椰汁亦香,食到细细个妈咪整嘅𠮶种味道☺️。其次芒果榚,有一大粒芒果喺里面,可以叫做啖啖果肉两个人食咗好多嘢,埋单先二百几蚊
蟹膏汤檬
叫咗个椰青饮🌰,一句讲晒,雪得够冻,好清凉好解渴。
生牛肉汤檬
小食拼盘
两个人食咗好多嘢,埋单先二百几蚊