2017-10-24 48 浏览
又同男朋友去食好野迎接新星期嘅来临啦!同埋,又系我地嘅纪念日啦!haha!今日冻冻地,去左太子揾火锅食!见到楼上有间露天嘅火锅店,我地就上去try try啦!上到去,见到店铺嘅设计好有特色,每张枱都好大张。露天店铺好有feel。可以影下靓相啦haha!朋友聚会或者约会都好岩。因为入面仲有厢位同房,整得好靓!坐低后,店员俾左嘅宝盒我地,入面装著晒啲酱料,好得意啊!我地拣野食拣左药膳花雕醉鸡锅、韩国降霜牛肉、脆鲩片、手打墨鱼丸、即炸响铃、小白菜、日式乌冬、一渣竹蔗茅根。首先系药膳花雕醉鸡锅。佢黎到嘅时候已经闻到好大阵药材同埋花雕味!因为我本身好中意药材味,又好中意食醉鸡,佢未熟,我已经心心眼左啦我地梗系即刻倒晒攞个锅到啦!点知就大获啦!啲鸡原来好快熟晒,我地仲倒晒落去,我地食嘅时候已经overcook啦!不过啲鸡索晒药材味,药材味道好重,最重要系锅底唔会好咸!超like!之后到韩国降霜牛肉。一上到嘅时候已经觉得好高质啦!佢无论摆设定系牛都好高质!不过分量就少左啲,因为我地好中意食牛,呢度点会够嫁!恰熟左后发现牛肉嘅肉比较多,岩晒我呢啲啖啖肉!而且好鲜味,肉质非常好!之后到脆鲩片。男朋友本身

朋友聚会或者约会都好岩。因为入面仲有厢位同房,整得好靓!

坐低后,店员俾左嘅宝盒我地,入面装著晒啲酱料,好得意啊!

药膳花雕醉鸡锅(半只鸡)

韩国降霜牛肉(中)
脆鲩片
之后到脆鲩片。男朋友本身唔太中意食鱼,而且系多骨嘅鱼。但系今次佢竟然食到dap dap声,仲话想叫多碟!真系笑死我!我地都觉得脆鲩片好鲜甜,而且分量刚好,切到个厚度刚刚好!但系,骨就自然比较多,要食得小心啲!其实啲鱼嘅骨系可以食嘅,但系呢种鱼嘅骨比较硬,唔系个个介绍到嫁!
手打墨鱼丸(6粒)
之后有手打墨鱼丸。恰熟左后,好明显食到佢系手打!食落好烟韧,好有口感。而且仲好索到原本啲花雕药材味道!好鲜味好香,啲汁宜家都仲好似系个口内咁!下次好想试佢个四宝丸!完全系诚意之作!
即炸响铃
之后到即炸响铃。我觉得呢个又系佢地嘅诚意之作!第一,佢系即炸啦!第二,我觉得佢比外面买反黎嘅香好多!食落口又唔会好油腻嘅感觉!冇左阵油腻嘅味道即刻觉得好味好多!而且又够新鲜呢!

小白菜
日式乌冬
之后到小白菜同日式乌冬!我觉得就冇咩特别嘅!因为都系坊间啲差不多!唯一唔同嘅就系佢嘅日式乌冬。虽然仲有另一种乌冬系menu上面!但我地叫个种都已经好高质啦!完全系外面食到几十蚊个种嘅乌冬黎!仲有小小提示!如果拣左呢个汤底,啲菜就唔好留系锅内太耐,因为会好易变黄嫁!

竹蔗茅根(渣)
最后到一渣竹蔗茅根!上菜时仲系暖嫁!好明显系即刻整嫁!竹蔗茅根有助清热解毒啊!呢度嘅竹蔗茅根唔会好甜,非常好饮!
总括黎讲,非常好!选料认真又新鲜!菜式摆设亦好有心!环境优雅舒服,朋友聚脚都开心啲!分量虽然唔算好多,但食完还是够晒饱!店员都好贴心!佢地见到隔离枱有个小朋友仲会即刻走过去同佢玩下,超有爱啊!食得开心最重要!价钱都系其次啦!下次必定会再去啊!
2017-10-22
庆祝纪念
纪念日
药膳花雕醉鸡锅(半只鸡)
韩国降霜牛肉(中)
脆鲩片
手打墨鱼丸(6粒)
即炸响铃
小白菜