2014-05-19
朋友介绍左天后有间食全牛既hotpot私房菜,讲真平时hotpot多数都系食吓本地手切肥牛、海鲜、丸、饺子等等,点会只系食一样野架... 但系听完朋友讲又好似几得意,于是就试吓book位试吓何谓之食全牛啦... 点知... 原来都几fully booked... 好彩都有期可以去试吓。去到个度既大厦都要望吓先知系边度因为要上楼... 上到去地方唔系太大,一眼望晒,但系感觉几舒服几干净... 唔知系咪我个鼻太敏感呢... 未食就好似已经索到有牛味(haha可能太肚饿啦)。坐低之后佢地就会介绍吓今晚Menu有乜食,会有牛边d部位比我地食,个日无既部位佢地会将个部位名牌反转。其实佢讲完个部位名同介绍左系边个部位,我都已经唔记得边度打边度啦... 所以我就影左个d部位名... 但系睇左个名都唔知系乜... 好彩佢地每上一碟都会讲一次俾我地知个部位名同到底系牛既边个部位咋。于是我就边食边做功课咁,写底系张相度... 不过都唔知有无记错d部位名 haha.感觉好得意,Hotpot应该系好中式既野... 但系头盘有点西式感觉,牛柳蕊配上紫洋葱丝,感觉好清新,另外仲有冬瓜蓉牛肉羹同个steak san
去到个度既大厦都要望吓先知系边度因为要上楼... 上到去地方唔系太大,一眼望晒,但系感觉几舒服几干净... 唔知系咪我个鼻太敏感呢... 未食就好似已经索到有牛味(haha可能太肚饿啦)。坐低之后佢地就会介绍吓今晚Menu有乜食,会有牛边d部位比我地食,个日无既部位佢地会将个部位名牌反转。其实佢讲完个部位名同介绍左系边个部位,我都已经唔记得边度打边度啦... 所以我就影左个d部位名... 但系睇左个名都唔知系乜... 好彩佢地每上一碟都会讲一次俾我地知个部位名同到底系牛既边个部位咋。于是我就边食边做功课咁,写底系张相度... 不过都唔知有无记错d部位名 haha. 感觉好得意,Hotpot应该系好中式既野... 但系头盘有点西式感觉,牛柳蕊配上紫洋葱丝,感觉好清新,另外仲有冬瓜蓉牛肉羹同个steak sandwich都好正。
跟住佢地就再上唔同既部位比我地... 但系当我地见到第一碟既时候... 我地四个人当时有个疑问,每人咁细碟会唔会饱架...
首先第一碟系池板同牛胸尖,佢地介绍既时候提到佢地会每碟match左两种唔同texture既牛,我既感觉系池板肉质好幼嫩,牛胸尖就有点油油地,一齐食既感觉几得意。跟住系牛利托同金钱展 跟住到牛柳边同封门柳,,我地几个都觉得个封门柳好正好鲜味。然后到牛颈同腩底,个腩底真系好正好正好牛味。佢地话唔系成日有架,因为唔靓既佢地唔会要... 我觉得我好好彩有幸有得试 haha 之后仲有牛脊,好味到我地再encore呀。仲有佢地既生面,唔知点解好好味... 我地问左佢地系边度买... 原来外边无得买架,佢地特别订制架... 佢地要求面厂用多d蛋去做...唔怪得咁正啦! 佢地在中途介绍左d啤酒比我地配hotpot,我都系第一次饮呢种啤酒,佢地介绍左三种味道比我地,有 Raspberry Wheat, Yakima Red and Chocolate Porter,我地两个女仔都钟意Raspberry Wheat,而两个男士就钟意Yakima Red。后来我地再试左Chocolate Porter,不过感觉唔系好重chocolate味 haha 估唔到佢地会有两个好好味既西式 甜品creme brulee 同 木糠布甸。 真系咪睇佢细细碟咁样,原来都饱架... 不过真系第一次感受到牛每个部位真系唔同味架... 西餐食牛既时候我就只系感受到个texture唔到,味又唔系好觉得唔到,但系今次hotpot真系食到唔同味。