2008-07-24 101 浏览
见到Yamm既食物好match我地既口味,所以一个月前已订左枱,亦好期待黎食‧‧‧而呢段期间都会上 openrice 睇下大家对佢既意见,总括而言都系话佢质素一般,但今晚食完之后证明我地黎Yamm系啱既!刺身:带子和牡丹虾都系好大只,牡丹虾好鲜味和弹牙;海胆无得顶,超鲜甜,我地repeat order左几次海胆,真系停唔到口!三文鱼,吞拿鱼,油金鱼,立鱼好新鲜,系正货,好食!海虾虽然唔及牡丹虾鲜甜,但都唔错;日本海鳗就多碎骨左 D!拖罗鱼生卷好细件,食唔出拖罗既肥美,而寿司饭都几好。天妇罗:即叫即炸热辣辣,炸粉簿簿的唔油腻。我地要左三样野:鲜虾大大只好弹牙,南瓜和露笋好香甜!冷盘海鲜:蟹脚和大虾好新鲜,蟹脚没有雪味;龙虾大只,肥美有膏,但不及蟹脚那样肉质鲜甜;生蚝有三款,即开的好鲜味又唔腥,最正系法国的,而其中一只法国生蚝里有一只仍会郁的蟹仔,证明D生蚝真系好新鲜呢!Parma Ham:机切薄身,但人手切既太厚身好难咬,味道咸淡适中,好味!铁板烧:烧鸟,澳洲牛柳腌得入味,烧得香;大虾,带子和银雪鱼烧完少了海鲜应有的鲜味,味道淡左 D!炉端烧:生蚝烧完无甘鲜甜,都系食生蚝正D;牛柳很嫩,

炉端烧:生蚝烧完无甘鲜甜,都系食生蚝正D;牛柳很嫩,但少了烧肉那种扑鼻既肉香!

主菜:果木熏澳洲肉眼扒配香草红酒汁:肉眼扒颇juicy,但有根,而且唔觉有果木熏出既果香;日式魔鬼鱼杂菜烩:魔鬼鱼肉质鞋,没有一点鱼味,很差!另外,送既虾清汤闻落好鲜甜,但唔好饮,好似清虾汤加左D鼓油既味!

热盘:西班牙海鲜饭既饭太腍,完全无咬口,虽然个汁颇鲜味,但最重要既饭实在太失色了;马来西亚咖哩鸡既鸡都算滑,但无咩鸡味,咖哩唔够香;咖哩鱼既鱼肉鞋,咖哩都系唔够香;甜酸鱼既鱼肉又系鞋,甜酸酱唔醒胃野味;印度咖哩羊既羊肉炆得几腍,但个sauce淡左D,无印度香料味;印度薄饼唔热辣辣,而且靭,唔稣香!

小食:海胆豆腐的豆腐豆味香浓,好味;蟹子沙律无咩特别;冷面的面条唔够冻,捞面既sauce带唔出冷面既清新口感!Caesar Salad系即捞既,菜爽甜,沙律酱都几香!

甜品:大约有二十款甜品,味道一般,无咩惊喜,但又唔系难食,但我嫌呢度太多mousse口味既款式,食落口感差唔多。我会推介Tiramisu,很香浓的咖啡和洒味!雪糕有士多啤利和朱古力,士多啤利就酸酸地,我唔钟意;朱古力有好多朱古力薄碎,朱古力味好香浓,好好味!

至于一坐低就送上既面包就无咩特别好食,因为怕饱肚,所以只食左少少。

Yamm既刺身,冷盘海鲜,铁板烧,天妇罗和Parma Ham真系超正,绝对系正货,好少酒店会同一时间提供到甘正既贵价美食!对住甘正既美食,忍唔住order左一支白酒黎叹下呢!

呢度既热盘虽然唔得,但佢以上超正既刺身已系无敌selling points!环境好舒适,装修得好elegant。店员nice,有效率。我食食下呢度既总厨Eddy走过来提我唔好海胆雪糕一齐食,因为易肚痛,搅笑呢!

我好想再黎食啊!
刺身
生蚝
冷盘海鲜
天妇罗
刺身
生蚝
冷盘海鲜
天妇罗
  • 刺身,冷盘海鲜,铁板烧,天妇罗和Parma Ham