2017-09-03
晚饭去左MOKO同几个朋友食饭,已经好多年冇食过越南菜,今次试下呢间芽庄,香港都好多分店,结果不负众望,好味。人多就可以叫多几个𩠌,春卷大家都话好好味,入味又脆,我自己就最钟意个炒饭,不过其他人就觉得比较干身,呢个炒饭好香,炒到干身,粒粒分明,至于虾竹蔗,我第一次食,用虾肉包著个竹蔗,一咬落竹蔗度就好多竹蔗汁,好甜,虾肉都好好味。至于薄饼,第一次见,薄过一般薄饼好多,不过比较难切,包著的肉有机会散晒,越南风格可能系咁。越式捞檬都好味,而且煮得几干净,我又食得放心,不过朋友话牛肉河的牛肉唔系太新鲜,粉同汤底就还可以,我觉得肉饼都好好味。其实一班FD开心去食野,难食极都有个谱,加上要求唔高,今餐已经超乎水准,除返开每人大约$180左右,可以接受。侍应都几好人,我地坐左阵都冇赶我地走,又有柜仔放袋,仲可以免费拎杯冰水(有冰),我觉得服务水平都唔错,下次可以再去多次。
题外话/补充资料:
早少少排队会好D