2024-08-29 297 浏览
好耐冇去茶楼饮茶啦,今日同朋友去咗铜锣湾新开嘅茶楼,环境舒适又好近地铁站太方便啦。一开头就开咗一壶菊花茶嚟饮,最适合夏天降火。紫砂功夫炖汤用紫砂壶不仅保温,想几时饮一啖都得,煲出来既汤仲好有老火靓汤既火候,汤系黑蒜鸡汤,用滋补药材搭配相当滋补。蜜汁叉烧香甜糯软嘅蜜汁叉烧,肉质鲜嫩多汁,油脂又恰到好处,表皮微焦配合酥脆嘅肉质及适切嘅甜度,相当出色嘅越式经典菜。一口七味豆腐微脆的外表,入面系滑嫩入口即化既嫩豆腐,有七种调味料精心搭配,既有蒜香、葱香,又有辣味和酸甜好开胃。芝麻盐焗鸡鸡肉外层金黄酥脆,入面系鲜嫩多汁口感。芝麻盐的香气馥郁浓郁,恰好与鸡肉的鲜味相衬。鸡皮焦脆可口,一啖落去充满芝麻香气同鲜嫩多汁。榄仁鲜蟹肉粉丝煲浓郁海鲜香气从煲中扑面而来,勾起肚饿既我,粉丝Q弹入味,吸收左蟹肉同洋葱香甜,而入面加左少少辣椒,更加惹味。仁丁点的榄仁令口感丰富又多左特有香气。椒麻安格斯牛粒安格斯牛粒入口即化,肉质鲜嫩多汁,椒麻香气扑鼻而来,带有一丝辣劲和麻辣感,非常开胃。杨枝甘露清新爽口的杨枝甘露,酸甜可口的滋味平衡得宜,淡淡椰汁的清冽恰到好处,仲有粒粒柚肉同芒果粒,夏日消暑解腻绝配啊~平时少去茶楼

一开头就开咗一壶菊花茶嚟饮,最适合夏天降火。

紫砂功夫炖汤

蜜汁叉烧

一口七味豆腐

芝麻盐焗鸡
鸡肉外层金黄酥脆,入面系鲜嫩多汁口感。

榄仁鲜蟹肉粉丝煲

椒麻安格斯牛粒

杨枝甘露

平时少去茶楼,估唔到今次d菜好深刻印象,系好味既中菜啊~
平时谂唔到食咩嘅可以去铜锣湾新开嘅茶楼试吓~