2018-10-31
今日同事带我食好野,去左铜锣湾出名多好野食既澳门逸园中心,而我地今晚试既系日式居酒屋。我们大概6点半左右便到达餐厅,侍应安排了4人枱给我们二人。餐厅灯光柔和,感觉很舒服,餐厅除了有4人枱,还有bar枱及房间。餐牌实在太多选择了,经过一轮拣选后,最后点了几款串烧及一个饭。这里还做紧指定啤酒及清酒买一送一,可惜今天晚上未能够享用此优惠。点菜前侍应为我们准备了前菜,有红萝卜、青瓜及椰菜,配上枱上已有的味噌一起吃,带出左几款蔬菜的清甜。米茄子田乐,茄子切开了一半,上面涂满了味噌酱,呢个食法我都系第一次食,食落去有味噌酱既咸味,但又食到茄子既清甜,感觉很特别,很新鲜!炸味噌鸡肉酿蕃茄,第一次食炸蕃茄既我,又系觉得很特别!蕃茄外面有一层炸粉,而中间蕃茄鲜甜多汁,再配埋内里既鸡肉碎,感觉很清新,口感很丰富,而且绝对唔会觉得佢好油腻!串烧叫左几款,包括盐烧鸡翼、荔枝猪肉卷、烟肉蚝卷同埋鸡骨猪肉肠。盐烧鸡翼我地好味到encore,鸡翼外面烧到脆卜卜,咬落去鸡翼好juicy好有鸡味!荔枝猪肉卷睇落好似好油咁,但系食落荔枝非常清甜多汁,配埋猪肉食,竟然感觉好清热唔油腻!烟肉蚝卷呢个配搭好新颖,食落有烟肉既咸
米茄子田乐
米茄子田乐
炸味噌鸡肉酿蕃茄
海胆海鲜炒饭
日式芝士年糕
日式芝士年糕
总括黎讲,呢间餐厅感觉高级,灯光柔和,侍应很有礼貌。食物方面串烧及烧物很出色,值得再次光顾!