2024-03-28 28 浏览
最近劲多人去旅行,同朋友倾开都好挂住台湾,佢就尖沙咀有间台菜好好食,我未试过更系跟佢见识下。原来系系北京道附近,叫六両三既舖头。因为好少经开呢头,所以一直都唔知有呢间野。 佢个舖面已经好吸引,好有特色似日式小店。 入到去更加有亲切感,舖头细细但好温暖既感觉。 见佢餐牌都唔系好多野简个种,而系麻雀虽少五脏俱全既。 最重要系价钱都好大众化,份量又够。 我地点左个麻辣干拌面,再叫几个小食。 佢既拌面真系好可口,唔会太稔,而且麻辣味好开胃,唔会好似大陆既死辣。 小食就叫左凉拌小黄瓜,凉拌麻辣牛腱头麻辣鸭血豆腐,卤肉青菜,麻辣猪大肠。 哗,因为挂住台湾既美食就忍唔住系咁叫,而佢既野食都真系好好食,卤水味好香又唔会太咸,而且卤肉有炒过,所以唔觉好肥。 最后再叫左冬瓜茶同荔枝乌龙茶,超好饮。 真系好正既台菜店。

2024-03-28