2023-08-17
话说嚟呢度食都有段故本猪曾经问过唔少人香港嘅best steakhouse系边间当时有好几个朋友仔都话系inter con但又好遗憾地已经执咗佢地推荐咗我去1881嘅The Steak Room(话系inter con班底开)本猪都有去到,下次再写Anyway最近inter con重新开返变咗丽晶,所以点都要去试一试结论系认同班朋友仔呢间就系香港嘅too steakhouse🤩坐低之后打开餐牌,好surprise系一份识发光嘅menu📖好似睇紧书咁好得意✧ Complimentary Bread老实说个包外层真系好硬完全唔脆🤧系鞋口到会刮亲个嘴𠮶只但值得一赞嘅系佢中间sourdough好够味,唔落牛油我都可以狂队🤣(但系要mit走个硬皮…)牛油方面,好多steak house会透过调制个牛油嚟凸出自己出品呢嚿顺滑系顺滑系好靓,但真系食唔出有咩特别✧ King Crab Cake ($260)去到边度都想试下嘅蟹饼🦀惊喜地佢直接登上咗我心中嘅第一☝🏻切开咗俾大家睇,佢中间啲肉唔系老etet,好鲜甜🥹Starter仲可以加$298任食salad bar,其实都有好多种类架又有parma h
当时有好几个朋友仔都话系inter con
但又好遗憾地已经执咗
本猪都有去到,下次再写
结论系认同班朋友仔呢间就系香港嘅too steakhouse🤩 坐低之后打开餐牌,好surprise系一份识发光嘅menu📖
好似睇紧书咁好得意 ✧ Complimentary Bread
老实说个包外层真系好硬完全唔脆🤧系鞋口到会刮亲个嘴𠮶只
呢嚿顺滑系顺滑系好靓,但真系食唔出有咩特别
去到边度都想试下嘅蟹饼🦀
惊喜地佢直接登上咗我心中嘅第一☝🏻
呢度除咗韩牛和牛US Prime同澳洲牛仲offer咗意大利同西班牙嘅牛🇮🇹🇪🇸
朋友话平时好少有得食所以想叫西班牙呢款
Gimmick嘢:有唔同嘅刀俾我哋拣,建议拣木𠮶款冇咁跣手;另外有3款盐同3款mustard俾我地,有柚子胡椒盐、红酒酱等等,可以全部拣晒㗎~ 上碟嘅时候连埋第二款牛一齐上
左手边系Spain Tenderloin右手边就系下面会讲嘅澳牛🥩
首先要赞下个炭烧味真系好正
个炭炉烧3成熟烧得啱啱好🥹🥹🥹
然后一路切就feel到嚿肉好软熟
好正呀mammy😭
其实食落唔系太食得出西班牙有咩特别
朋友话觉得nutty d
我就食到有阵特别嘅咸香,有啲啲似午餐肉𠮶种油香🤣
喺度叫澳洲牛系因为佢系full blood🇦🇺
即系100%和牛血纯,就算pureblood都只系9字尾%㗎咋
一直以嚟都觉得flat iron系一个比较secondary cut嘅部位
但系冇夸张今次真系颠覆咗我感觉😱
呢个flat iron好uniform冇咩根同肥,咬落去每啖都好软熟好香肉味🥩
系我食过嘅top 5✨,甚至连啱啱个tenderloin都比唔上🫢
唯一系食晒都几滞,建议多啲人分
好creamy好好食
但你懂的,愈好食就愈多牛油芝士奶etcetc
Fat fat🫣
好香嘅杂菌
本身望一眼以为面头落咗炸蒜🤣原来系夏威夷果嚟嘅
今次冇试到甜品,下次一定会返嚟encore啲牛再食o(≧v≦)o