2021-05-30 455 浏览
铁路便当系由真 • 手足开嘅台式食肆,呢度最大嘅特点系性价比超高,便当五六十蚊劲大盒包埋饮品,小食十八蚊起跳。虽然平,但系质素一啲都唔失礼,酥炸排骨便当(山葵芥末)块排骨大到完全冚住个便当,一拎开,就见到底下铺满粉丝,冬瓜,卤蛋,酸菜,木耳等配菜,认真大件夹抵食。排骨同配菜味道较浓,但系唔会死咸,几滋味。再叫多三个小食,酥炸甜不辣同海山酱系绝配;台南炸虾卷(塩酥塔香)同夜市香肠就正常味道,后者如果多几块蒜片会更加正。唯一感觉麻麻系个宜兰三星葱贡丸汤,因为估唔到汤底系我唔钟意嘅凉瓜排骨汤,而且成个汤都唔系好揾到三星葱嘅踪影😐。食到将近打烊,成间店剩返我哋一枱,同负责人倾左阵偈,了解咗一啲情况。毕竟间店位置认真麻麻,热潮过后,能否继续生存,真系要靠口碑。