2024-10-04 3449 浏览
最近嫲嫲生日,谂住去间好少少嘅中餐庆祝,咁啱佢见到电视台介绍呢间叫金东大嘢蜑家菜,于是就去咗试吓。之前未食过呢啲水上人家嘢食,冇得benchmark,不过overall我觉得啲嘢食都几特别,唔系平时出面酒楼食得到嘅嘢,同埋都几好食,不过有啲𩠌就可能会浓味少少同埋多啲油/碳水,未必啱所有人口味。前菜嗌咗鸳鸯墨鱼饼,个墨鱼饼都几弹牙,但系又唔会韧到好似赵橡筋咁,嫲嫲都食到。我哋嗌咗菜味𠮶款,有墨鱼嘅鲜,亦都有啲咬口。食完之后好快嚟咗一轮主菜,嗌咗几样都觉得唔差。膏蟹蒸肉饼,经理话呢个系招牌菜,开头我觉得冇乜特别,但系食落就明点解枱枱都有嗌呢碟嘢。肉饼索咗膏蟹𠮶只鲜甜,令到佢有肉饼个口感之余又有蟹嘅umami。虽然讲到尾都系嫲嫲以前整嘅爱心莲藕肉饼好食啲,不过呢个都叫几好食,连埋豉油汁捞饭食亦都几夹。濑尿虾炒肠粉,虽然个卖相冇个肉饼咁有成只蟹喺只碟咁靓仔,但系反而有啲惊喜。炒完嘅濑尿虾够大只之余仲要脆皮,唔使用手都剥到壳,不过最好食反而系个肠粉,干身唔立但系又唔油,衬托到个濑尿虾,个配搭几好。食完呢几味之后其实已经有啲饱,所以之后上咗两个鱼都唔系食咗好多,不过都可以照讲吓。蒸石蚌鱼个鱼肉其实

食完之后好快嚟咗一轮主菜,嗌咗几样都觉得唔差。

蒸石蚌鱼个鱼肉其实蒸得几鲜嫩,肉质鲜甜,拎嚟送饭一流,不过就咁食嘅话就真系有啲油。佢个咸鱼钵都系同样道理,捞埋落饭一齐食会好啲。我自己本身唔系特别钟意食咸鱼,因为感觉上唔系好健康之余,有时啲咸鱼真系可以咸到pk,要即刻饮水。不过个老板上菜𠮶阵话佢哋嘅咸鱼系自己屋企人生晒,煮𠮶阵又会连埋咸鲜鱼一齐煲,所以控制个盐嘅份量会好啲。唔知个老板吹水定点,但系食落个咸鱼又真系唔系好咸,所以我谂都可以俾住benefit of the doubt佢先。不过点都好,我觉得呢啲腌制嘢都系唔好食咁多,所以最后我哋都净系准嫲嫲食两旧就算。

整体嚟讲,我觉得呢度啲嘢系好食同埋好有特色,因为唔系其他地方食到嘅嘢,但系缺点真系太多淀粉,因为好多𩠌都要用个饭做载体去carry个𩠌嘅味出嚟。我自己就唔惯食咁多饭,最尾食到好饱,但系我会话想试啲特别少少嘅中餐嘅话,呢度值得一试嘅。
1973 浏览
2024-09-28