2019-05-27 852 浏览
什海鲜意大利饭 $238早两年经常系观塘工厦揾食 意粉意大利饭试左唔少间 今次又黎食西餐呢碟risotto既海鲜真系不得了 一啲都无小家子 肯定你既目光先会被大大只既海鲜朋友吸引 饭底都俾佢地遮左大半最吸睛既大虾唔系得个头大果种虎虾 而系啖啖肉 最重要系肉质好爽口 对海鲜无研究既我都似乎食得出份新鲜 除左虾虾仲有蚬谷类朋友 如果无认错应该大蚬花蛤蛏子都出哂场 包括蚬肉在内全部都系大号 处理得都唔错 肉质弹牙又唔会韧 同样都系几鲜下Risotto本身我都钟意食 呢碟除左饭粒饱满好食 配既汁都几岩我 口味偏浓 juicy得黎又唔会太漏 呢期食得唔多野既我都胃口大开食饱之后同铺头讲好岩食 佢地话用既系新鲜食材 讲真 我好似仲未系呢个价位食过咁足料而又有质素既意大利 相当值得推介! 法式焗田螺 $92呢份田螺好食到喊 T-T除左手头上份餐牌 餐厅仲有块黑板写左啲必食推介 呢份田螺正正系推介当中既一道怀旧菜式卖相方面已经相当有水准 金黄色既底系薯蓉 田螺就铺系面 两者都焗到微焦 罗勒粉点缀 色水靓之余 用左金属钵仔装起哂 怀旧味出哂黎 另外俾你每人一份食田螺专用既夹同叉 包装到有几分似食紧法国菜
什海鲜意大利饭 $238

法式焗田螺 $92
呢份田螺好食到喊 T-T
卖相方面已经相当有水准 金黄色既底系薯蓉 田螺就铺系面 两者都焗到微焦 罗勒粉点缀 色水靓之余 用左金属钵仔装起哂 怀旧味出哂黎 另外俾你每人一份食田螺专用既夹同叉 包装到有几分似食紧法国菜fine dining
讲咁多其实最重要系味道 讲得好食到喊就肯定无老点大家 首先田螺本身size算standard 但系就好juicy 感觉几新鲜 佢出果份油真系好正 又浓又入味 而又唔会令你觉得太油腻 薯蓉同样处理得好好 绝对唔会干争争 应该又系果份恰到好处既油带起左味道 焗到微焦又添左几分口感 作为伴碟都俾我清光光
利申我本身对田螺无特别喜好 纯粹觉得呢份前菜坚高质 作为招牌菜都仲得 黎到必试!

法式羊架宝云酥 $228
由于想食啲肉但又经已叫另一个main course同前菜同甜品 所以叫左份无咁heavy既羊架
份羊架肉质唔错 叫左七成熟 口感系有既 唔会过韧
熟行既可能知咩系宝云酥整法 唔熟既下次可以从卖相认得佢 其实羊架面果啲系面包糖 有增加到口感
伴菜有沙律同一堆椒 几开胃 另外仲有薯字 我就觉得烧薯仔唔错 切得薄 焦焦地入口 唔会太过饱
羊架有三件 呢份羊架价同外面差唔多 味道方面个人收货 都可以一试

芝士蛋糕配绿茶雪糕 $58
心太软同芝士蛋糕之间 拣左后者 两者价钱一样 另外铺头无收加一
卖相同一般Cheese cake唔同 唔系三角状 黄色圆圆地果部份就系蛋糕 蛋糕上加左个朱古力环 然后绿茶雪糕球放系蛋糕顶 饼碎同士多啤梨一齐伴碟用 present上几特别
芝士蛋糕系偏实在果种 睇落细细旧其实食落唔少野 饼底层系无左 睇大家钟唔钟意净系啖啖纯芝士口感 朱古力果部份我个人又几钟意 睇相都见整得几有层次 脆脆地咁食唔会太甜 雪糕够冻而唔会雪到硬哂 绿茶口味就standard无特别 另外伴碟既士多啤梨几甜
比起main course同前菜既惊艳 甜品对我黎讲系so far so good咁 有余力既可以一战
  • 法式焗田螺