2023-11-05 97 浏览
今日做完运动,去咗食拉面,简咗一间叫金色不如帰,叫咗佢哋嘅主打✨贝汁酱油拉面😋根据餐厅tent card介绍呢款拉面为餐厅夺得米芝莲一星💫荣誉😮拉面基本附有叉烧、京葱、青葱、黑松露酱同埋牛肝菌油。拉面上台时都算系热👍🏻汤底由蚬汤、猪骨清汤、鱼清汤及酱油混合而成,汤底清新唔浓,有淡淡嘅鲜味,酱油比例应该唔系太高,汤底感觉冇加太多调味料,汤咗几淡都唔太口渴。叉烧有两块:低温制叉烧同埋肥瘦分明嘅三厚肉叉烧,两者都切得薄身容易入口,猪肉味道新鲜👍🏻食拉面之前,我先将京葱,青葱同其他配料混合,之后再夹起拉面,每淡拉面多数都可以附有配料,味道比较有层次🤣拉面质地,餐厅并无提供选择拉面硬度,以固定质地上台,质地唔会太爽身,亦唔会太软,我觉得好适中👍🏻另外,叫咗杯紫苏叶双柠洛神花茶,茶水唔太红,加入咗青柠同柠檬,洛神花茶混合咗柠汁之后,口味清新唔会太甜,好适合食完拉面清吓口腔嘅油腻✨🤔Google了一下,金色不如帰 系解一种罕见嘅乌类名:黄金布谷鸟 🦜