2022-04-25 2700 浏览
今次嚟到尖沙咀Hyatt Regency嘅Hugo’s,试下佢嘅signature牛牛🥰餐厅装修好靓,一入门口已经感觉到好强烈嘅复古风情,而且楼底好高,一啲压迫感都冇。餐厅嘅左边系一个open kitchen,可以见到厨师努力准备菜式嘅过程,成个感觉十分之亲切😝Lunch时段,fixed咗只能够食set。但唔好睇少呢个set,入面份量都相当多🤣🤣Bread Platter为呢个lunch打响头炮嘅当然系一个丰富嘅面包拼盘😍今次有齐Onion Bread,Garlic Bread同Baguette。洋葱包外脆内软,入面有一层层嘅酥皮,口感好richy。洋葱油味系好香,不过食到最入面个芯先食得出,有啲唔够喉😂蒜蓉包正常水准,不过蒜蓉味唔够香,而且面包偏硬,适宜点汤食。最后嘅Baguette直情系硬过我条命,加上太多嘢食,直接放弃咗😂Seasonal Oyster男朋友点嘅生蚝,我就冇份食。不过据佢讲系高质嘅,虽然唔肥美,但好鲜甜,连柠檬汁都可以唔洗落。Selection from the Hors d’oeuvre Trolley一个好好玩嘅环节🤣会有人推个旋转餐车过嚟俾你拣想食咩👏🏻餐车

Bread Platter

Seasonal Oyster

一个好好玩嘅环节🤣会有人推个旋转餐车过嚟俾你拣想食咩👏🏻餐车入面都有相当多嘅选择,餐厅职员会逐样介绍一次,但最后佢哋都会提议每样夹少少俾你,可以按要求唔要某啲食物。入面有齐海鲜、沙律同冻肉,样样都新鲜,仲要大大份,食完都饱咗一半🤣

Lobster Bisque
图中份量系一开二嘅,因为实在惊食唔哂。汤好香浓,但唔会浓到好辛苦先吞到落口,同食到有龙虾肉!我就拣咗用埋啲包嚟点个汤嚟食🤣🤣

Roasted US Prime Rib
讲咗咁耐终于到主角出场🤣系有厨师会出嚟即时切俾你嘅,睇住佢用纯熟嘅手法切块牛出嚟都真系几治愈😍我哋拣咗食系五成熟,虽然肉嘅颜色仲系好红,但其实佢系刚刚好恰到好处,肉质鲜嫩,一啲韧都冇。不过隔离个Yorkshire Pudding就真系差啲,似一个淋咗嘅puff😂😂

Pan-seared Sea Bass
相对哋比较清淡嘅煎炉鱼,我就request咗汁要另上,因为唔想破坏咗鱼嘅鲜嫩。特别钟意佢面头嘅蒜片同红菜头薯片,好香好脆好开胃!对比起薯蓉我觉得呢啲蔬菜薯片更适合做sides🥳

Selection from the Dessert Trolley
同appetizer一样,甜品可以喺旋转餐车到拣。甜品有蛋糕同生果拣。基于太饱嘅关系,我只系拣咗少少生果同一个Cream Brulee,就完了!

最后仲有生日蛋糕作结,开心满足嘅一餐🥰😍99分Dining Experience