2018-04-01
前个排肚子不舒服,一直胃肠都有啲问题,最后睇左中医,中医当然就第一件事叫我戒口啦,我戒左足足有成个几月,终于感觉好啲,所以就约左个朋友去食返个辣辣盛宴😂😂 玩命😂但估唔到是但行过去左湾仔,都揾到间出奇地好食嘅四川菜,真的估唔到系湾仔都揾到~呢间位于大有广场嘅四川野,环境就好似一间中菜馆咁,唔系酒楼个一种feel,但却有种时尚中找到传统感觉!我地叫左两个菜色,但有一样无影到相,请见谅🙏🏻一睇上面张图就知道一定系水煮嘅菜食,佢其实系一个拥有水煮中足够辣椒、辣油、八角等香料嘅水煮鱼! 讲起个嘴都有啲辣辣地同麻麻地!好正! 呢个菜色食落口虽然麻辣,但却令你无法可以停到手去唔食呢个菜!辣味由舌尖去到胃肠中,个种刺刺的温暖感觉,令人成个身都燃烧起来! 鱼质都十分不错,唔会一夹就散哂,亦唔会好老,依家嫩滑!另一个菜式就系赛螃蟹,一个好耐都无食嘅菜式,同样厨师都将佢炮制得很不错!蛋白煮得十分嫩滑在加上底下嘅菜配搭,一流!加上少少浙江醋简直系无得输!热辣辣咁真系好钟意食!因为想食辣野同蔡螃蟹所以冇拣到其他煮食只系拣咗白饭去配搭,已吊出麻辣嘅感觉,饭都食多几碗!!
我地叫左两个菜色,但有一样无影到相,请见谅🙏🏻
水煮鱼