2024-11-14
位于荃湾嘅「瀛烧居酒屋」,真系一个好地方,好适合同朋友聚埋一齐倾偈、食好嘢!首先,我试咗佢哋嘅「蟹肉蟹糕米纸卷」。呢个米纸卷包住咗鲜甜嘅蟹肉,外面包咗一层薄薄嘅米纸,一咬落去,蟹膏嘅鲜味瞬间爆出,配上少少酱汁,真系好开胃!然后就系「飞鱼籽玉子烧」。呢个玉子烧做得非常滑,上面铺满咗飞鱼籽,每一口都有一种海洋嘅味道,好缤纷又好味,真系值得一试!接住试咗「辛味噌牛筋肉锅」。锅底嘅辛味噌汤底好浓郁,牛筋肉煮得软烂入味,系好好食嘅牛腩味,搭配埋粉丝,豆腐同蔬菜,每一口都好满足。呢个锅好适合寒冷嘅天气,食完真系暖心又暖胃!再讲返「上刺身盛合」。鱼肉切得好厚,咬下去鲜甜。配埋一啲酱油同山葵,完全可以感受到海鲜嘅原汁原味。至于串炸方面,我试咗「日本白板鱼蛋」、「鸡肶肉」同「三文鱼亲子串」。每串都炸得金黄香脆,特别系「三文鱼亲子串」,上面仲有飞鱼籽,一口咬落去好香口,超享受!饮品方面,我选咗「巨蜂提子sawa」,酒加上提子,味道清新又爽口;仲有「蜂蜜绿茶(热)」,热热地饮真系好舒服。最近餐厅做紧5周年优惠,好抵食,有$1/只日本生蚝; $99 无限时任饮酒; 食够$1500 送大吟酿。好抵食!最重要系,
最重要系,餐厅嘅气氛真系好好!楼上有街机同飞标,食到夜晚11点几都仲有几台客,真系「夜缤纷」!无论几晚,都几适合一班朋友喺度倾到好夜,绝对系聚会嘅好地方!