2020-07-11 719 浏览
今日上午去湾仔学野,上完都一,两点,所以就顺便喺呢区食埋午餐先走了。我本身钟意食亚洲菜的,见到呢间店有喇沙食,就去试下喇🙈我黎到太概2点倒,佢已经有下午茶menu ,当然重有午餐menu 啦,不过我自己一个人,下午茶分量唔会太多又可以食多款野,所以就决定睇tea menu 㨂了。最后我叫左呢个set, 呢个系海南鸡喇沙,匙羹上面系青柠,一黎到我就挤咗只少少青柠汁喺个汤度。汤底好香,食得出有椰香味,饮完亦唔会话口渴,应该冇乜味精,好味。蛋煮得不错,唔会话个蛋黄熟到硬哂, 亦唔系流心蛋咁d 蛋浆流出黎𠮶种,食嘅时候质地仲系软软地, 都好食。面系有2种混合的,系米粉同油面,质地唔会过硬过林 , 粉亦都有汤汁味豆卜吸哂d 汤汁好好食,我钟意佢会剪开d 豆卜先煮,食过有其他餐厅系就咁原旧豆卜放入去,搞到白色部分一d 味都冇。呢间剪开真系好海南鸡冇骨,肉质好滑,冇骨,鸡皮唔会成口油,份量亦很多手工糯米酿鸡翼呢个鸡翼只系加26蚊就有了,我好钟意食鸡翼,所以我就叫埋呢个小食。 好好食,食落有少少辣味,鸡翼拆左骨,入面充满糯米饭,饭又唔硬,正呢杯拉茶我叫左少甜,奶味茶味调较得很好,饮落应好滑

海南鸡冇骨,肉质好滑,冇骨,鸡皮唔会成口油,份量亦很多

手工糯米酿鸡翼

呢杯拉茶我叫左少甜,奶味茶味调较得很好,饮落应好滑
2020-07-10
下午茶