2018-09-20
观塘Mela Italian & Spanish Cuisine 森仔又带吃货女友去揾食啦。今次去到观塘嘅Mela Italian & Spanish Cuisine 餐厅其实位于观塘和牛头角中间嘅工厂区。系工厂大厦嘅地下。系牛头角果边B6出口行过去,会快好多,大约行6分钟度。好,讲下餐厅个环境先。六个字简单干净企理。虽则位于工厦地下,但环境好宁静好舒适,唔会有压迫感,系间几有情调嘅西餐厅,又啱拍拖又啱同一班fd聚餐倾计。因为唔系好想食甜品又想试多少少想食嘅嘢,就选择决定唔嗌啲二人餐,选择咗单点多。PS感觉大set系抵食嘅。入返正题先😂😂我哋叫咗一个主菜再加$68转set有埋巴拿火腿沙律、餐汤同嘢饮。嘢饮唔系得普通茶同咖,系有啲餐牌上嘅都可以拣☺出面好多餐厅系要加钱先有得转,真系好好👍🏻最后我女朋友仔就跟原定计划要咗杯热嘅拉花cappuccino❤味道偏苦但好饮,咖啡控女友表示好饮同抵饮!有样有内涵㖞🤣另外,个沙津上面有几块巴拿火腿,平时我唔好火腿,但呢个火腿真系好好食!口感嘅韧度、质感都好正,系咸咸地,但女友怕咸都唔抗拒,食完想再食;沙律啲菜好鲜甜,好fresh,咬落好脆。上面加咗啲
森仔又带吃货女友去揾食啦。
餐厅其实位于观塘和牛头角中间嘅工厂区。系工厂大厦嘅地下。
系牛头角果边B6出口行过去,会快好多,大约行6分钟度。
另外,个沙津上面有几块巴拿火腿,平时我唔好火腿,但呢个火腿真系好好食!口感嘅韧度、质感都好正,系咸咸地,但女友怕咸都唔抗拒,食完想再食;沙律啲菜好鲜甜,好fresh,咬落好脆。上面加咗啲黑醋,甜甜地酸酸地几开胃架!至于个份量都好够两个人食!
餐汤个味道同口感好特别,试唔出用咩料整,不过系有少少酸酸地。
开始讲下主菜喇!首先我哋嗌咗个非常足料嘅西班牙海鲜饭,呢个系佢地嘅招牌菜嚟。呢个饭用铁锅上,可以keep住个温度热热地,唔会因为冻晒而唔好食。个饭又煮得啱啱好,唔太硬唔太淋,而芡汁同饭捞得啱啱好,个汁有香浓嘅海鲜味,配搭得好好。配菜有好多虾,蚬同鱿鱼,啲海鲜又甜又肥美又新鲜又烟韧,超抵食!特别系个蚬,无沙系重点!亦未见过肉质咁厚咁大只,味道又一流嘅蚬!煮得好食而又带到个鲜味出味真系第一次食到!
第二个主菜系鲜蚬手制扁意粉,大大只嘅蚬肉同上面海鲜饭一样,肉质鲜甜肥美,不过呢味嘅蚬就食到少少辣味同有少少蒜味 。煮法同配料唔一样,带出嘅味道当然唔一样,但一样带到鲜味出嚟,证明佢地系调味同煮嘅过程都处理得好好。至于个手制扁意粉质感软硬适中,比坊间嘅扁意粉薄身,口感好爽,带到意粉嘅麦味😋好香嘅辣蒜味!🤤
劲大盆嘅黑松露薯条,两个人食真系会食唔晒😭因为呢个薯条系粗条薯条,入面好多薯蓉,好易饱肚😂黑松露酱几正,质地同味道都啱啱好,唔系好稀又唔会好稠,唔太浓又唔太淡,薯条脆卜卜又唔会好油,薯味好重好正,炸得好好,无论配茄汁定系黑松露酱都好,都系好正。
鸭肉鸭肝酱芝士香葱炸小丸子,肉丸好大粒,入面系满满实心嘅鸭肉,好香好浓郁嘅鲜鸭肉味。个外皮炸得好香脆。个酱好好食,唔太浓稠,似系搞拌咗嘅蓉,可以点埋个薯条。🤣
最后追加咗杯菠萝汁,食咗咁多炸嘢,有杯juice饮下会舒服啲🤗