2019-07-10 644 浏览
同个好耐无见嘅朋友响铜锣湾周围行吹下水,讲讲下已经夜晚九点几;又唔系好饿但又想坐低食啲嘢继续倾下偈,朋友就介绍左永光中心嘅塩玉居酒屋食串烧。我都几钟意食串烧,虽然热气,久唔久食下都唔错。哩间塩玉我系第一次去。可能因为系星期日晚九点几 + 楼上舖,我地上到去唔算多客人,一入就有位,我地要坐吧枱,服务员当然话无问题。食串烧,可以的话梗系坐吧枱,可以望到师傅做嘢,又可以听到师傅介绍下啲串烧,系完全另一种饮食体验。先来一杯日本K字头生啤,行到热热地,饮下啤酒即刻凉爽哂。唔系好饿,小试牛刀,先叫左几款串烧黎试下。鸡肾 / 鸡软骨:好食! 烧得啱啱好,外面又香又脆,而且盐烧,只用盐轻轻调味,一啲都唔复杂,食到佢个食材味道同爽口嘅质地。烧鸡翼: 又系好食,虽然平时我系唔会食鸡皮,但哩个都忍唔住偷食左少少 (个三角位),外皮烧得脆,而入边啲鸡肉仲要烧得啱啱好,仲可以保持又滑又够肉汁。鸡肝: 哩个系汁烧,烧汁味浓,都好食嘅,不过唔系香口𠮶啲质感,肝味都好重,但绝无内脏腥味。烧鸡心 (食左一粒): 之前去另一间串烧 X亭,成日都想食鸡心,但成日都好快卖哂...哩个盐烧鸡心最开心就系食到爽口嘅心肌肉! 食食

食食下,见到墙上边个黑板写有烧香鱼(Ayu)食,问下师傅仲有冇,居然仲有一条,咁当然要即刻叫,因为虽然佢系哩个季节嘅鱼,响日本夏季食怀石有时都会食到,但香港就唔系度度都有得食。

烧香鱼: 哩个要等耐啲,条鱼一上枱,服务员就介绍个汁系用左香鱼出没嘅河边生长嘅草(唔记得叫咩名)黎做,系师傅再加左其他材料自家制嘅点鱼汁。微微citrus味唔太酸,除左可以点鱼肉之外,仲可以点鱼肝食,因为香鱼肝好多人觉得苦,但就系哩只甘甘地嘅味,加埋酸汁就非常好食。不过要小心,因为好多细骨。

食串烧,一边食一边饮一边倾下偈的确唔错。不过今次只系食烧物类,我见佢餐牌其实仲有好多和食同埋空运刺身,所以下次一定要再黎食埋其他嘢。其实楼上舖真系有好多好嘢,不过唔知头唔知路好难会荡到上去,或者一抬头望水牌咁多餐厅亦唔知边间好;所以食到好嘢不妨要多啲介绍比朋友。
2019-07-07