2023-07-24 329 浏览
《金子半之助 - 荃湾》对上一次食呢间日式天丼饭店都已经系上年啦,果次系去奥海城果间分店,有点心心念念佢地好香麻油味既天妇罗🍤所以今次有机会我就同个朋友黎到荃湾广场既分店食天丼,朋友第一次食,正好比佢试下我觉得好正既巨大条鳗鱼天妇罗🍤💁🏻‍♀️江户前天丼 $138我上次食就系食呢个天丼的,上枱一刻我朋友见到都话吸引,啲天妇罗铺满左成个碗面,上面有穴子、炸虾、小柱鱿鱼天妇罗饼、海苔、流心蛋同豆,每件天妇罗外层都被炸粉糠包住,不过又唔会太厚炸粉浆,一咬落去有好香既胡麻油味😋超吸引呀👍🏻而另外一个重点系喺天妇罗既底下啲饭嗦晒啲天妇罗酱汁,食落带甜口,超级好送饭🥰当然,成个饭既重点系佢果条有成只手臂咁长既鳗鱼,炸过之后表皮酥脆而入面香软,系几好食既😝💁🏻‍♀️车海老帆立贝天丼 $168我今次就试左佢既另一个人气天丼,入面有大大粒帆立贝天妇罗、车海老、海苔、流心蛋、豆同小柱鱿鱼天妇罗饼,同样都系食材丰富,不过值得一提系个帆立贝真系好弹牙,而且保留到佢本身贝壳海产既鲜味 🐚 另外我好钟意佢个海苔同流心蛋天娜罗💙个蛋食落会爆浆,捞埋个满晒汁既饭一齐食超正的👍🏻总括黎讲,呢一餐其实都食得几满足,我唔算食得
《金子半之助 - 荃湾》

💁🏻‍♀️江户前天丼 $138

💁🏻‍♀️车海老帆立贝天丼 $168

总括黎讲,呢一餐其实都食得几满足,我唔算食得太多饭既人,份量对我黎讲系足够的,不过如果大食少少既话可能会觉得𩠌多过饭,可能食到最尾会有点腻,另外值得一提系餐厅提供左黑豆茶比客人饮用,个人觉得咁样好解腻之余仲好有细节感,几impressed
2023-07-13