2013-09-03
一间位于深水埗顺宁道的火锅店, 虽然较偏僻, 但内里环境不错, 不会出现櫈撞櫈的情况. 初初由1间食到现在开分店, 可想而知一定有佢个人之处.他们会对点料及食用给一点不同意见! 黎老三点都要会一会个鸭汤. 一行四人, 靓姐建议鸭汤底要半只鸭份量ok够食, 咁就听你话la. 个汤一黎, 香味非常, 可见入面d料几坚, 入面除左鸭外, 仲有酸萝卜, 杞子同一些药材.....(呢度会建议客人系落料前先黎2碗汤先, 不过淡汤真系无得顶!) 牛系边炉必然之选, 但呢度牛都有好几款, 而我地就今晚决定要"安格斯牛肉"同"本地手切"前者牛味较少, 但肉就真系入口就溶. 而后者就有得咬下, 而且极有牛味.我个人就对本地手切爱不释手!而最估唔到呢度ge羊肉都同样出色, 好有羊味 (即系一些不好羊的人所指的膻味) 到此店另一极力推介: 酒酿鸡丸手打鸡肉包著花雕酒, 好香酒味. 但系此食品乃危险物, 如果一不留神你会被内面的热汁灼伤, 可先用筷子开个洞, 将汁倒出, 再吃!桶蚝 & 鳝片多汁, 大只, 鲜甜, 好食! 鳝片, 本身唔食鱼, 但一次同一位好兄弟打边炉, 比佢影响下, 试左一块就系咁就爱上了
他们会对点料及食用给一点不同意见!
牛系边炉必然之选, 但呢度牛都有好几款, 而我地就今晚决定要"安格斯牛肉"同"本地手切" 前者牛味较少, 但肉就真系入口就溶. 而后者就有得咬下, 而且极有牛味.
我个人就对本地手切爱不释手! 而最估唔到呢度ge羊肉都同样出色, 好有羊味 (即系一些不好羊的人所指的膻味)
桶蚝 & 鳝片 多汁, 大只, 鲜甜, 好食!
鳝片, 本身唔食鱼, 但一次同一位好兄弟打边炉, 比佢影响下, 试左一块就系咁就爱上了.......
呢度鳝片新鲜, 可以再黎!
菜, 冬菇 - 好鬼新鲜, 出面好多火锅店d菜都洗得唔干净. 但呢度唔会
如果你系食浓味汤底, 就一定要点蜂巢豆腐, 咁出黎会有意想不到的惊喜
乌鱼扣, 肥鹅肠, 鹅粉肠
乌鱼扣即鱼的胃部, 估唔到鱼个胃系咁细, 熟左后, 咬落去原来咁得意, 好爽口.
而2款鹅肠更加系估佢地唔到, 起初以为会好肥, 但滚熟后d肥羔就会无晒, 好食
不过真系间中食下就差唔多, 罪恶感好重...
这就是满足, 不只是饱, 还有回味!