2019-05-13
2019年5月8日 星期三今晚同女朋友要去上环律师楼签纸,搞完一轮都已经差不多八点,所以就求其喺附近揾嘢食行到去呢度发现系一间上海菜馆,喺门口见到餐牌就突然好想食菜肉云吞,所以就入咗去坐低左之后发现呢间餐馆装修真系好有上海嘅特色,连挂画都系上海嘅风景,搞到我都心思思想去上海睇吓风景餐牌方面可以散叫,亦都可以叫套餐,当然菜肉云吞系必点嘅,但系要散叫定系套餐我哋都谂咗好耐,呢个时候店员就行过嚟同我地建议食啲乜嘢同介绍最出名嘅菜式,最后我哋叫咗个一人套餐再加散叫一啲菜式先来嘅系担担面,我哋预先已经叫咗小辣,因为女朋友唔食得太辣,果然食落去嘅时候真系得微辣,花生酱味反而重少少,啱晒我哋。成碗面睇落去好似好少肉碎,但系食落去愈食都仲有之后系呢度嘅招牌菜式菜肉云吞,一夹起上嚟真系好大粒,咬落去嘅时候见到有好多馅料而且皮薄,馅料有足够嘅调味所以唔需要再点豉油都已经好够味,两个人食四只真系完全唔够,我谂我一个人食10只都可以呢个上海春卷系一人套餐嘅小食,但系都足足有两条春卷,食落口脆卜卜,仲唔系成口油呢个煎饺系我哋另外点嘅,想睇下同菜肉云吞有冇咩分别,食完发觉煎饺煎得好香口,咬落去个皮系脆既,至于里面
呢个煎饺系我哋另外点嘅,想睇下同菜肉云吞有冇咩分别,食完发觉煎饺煎得好香口,咬落去个皮系脆既,至于里面嘅馅料同菜肉云吞差不多
最后嚟嘅系一人套餐嘅主菜无锡排骨,排骨好腍,唔需要用力咬都得,而个酱汁甜甜地又有醋味,应该系甜醋,净系用个酱嚟送饭都可以食足两碗
叫咗咁多嘢每人都唔使$130 ,仲要包住个肚走,喺上环来讲真系冇乜几可