2024-09-28 231 浏览
𠮶日经过尖沙咀,发现一家餐厅大排长龙,就带住好奇心去𠮶边睇一下餐单,原来系一家食Omakase嘅餐厅,反正我未食过Omakase,就决定喺呢度食晚餐。由于我一个人食,唔需要等好耐就可以入座。我点咗夏の海胆奢华体验,食物种类繁多,每款都系真材实料,真心推介。 前菜有日本牡蛎同鱼子酱一罐,牡蛎味道十分浓郁,鲜甜有劲,一食就上瘾。鱼子酱颗粒粒粒饱满,食起嚟一啲都唔咸唔腥,口感非常细腻,拥有丰富嘅层次感。 刺身有爱知县白象拔蚌同北海道立贝配冲绳水云,白象拔蚌嘅味道清甜脆,无需任何调味料,鲜味十足。北海道立贝清甜好滋味,肉身厚实,口感丰富,再食冲绳水云以清洗口腔。 之后食咗烧物炭烧帆立贝海胆汉堡,非常神奇嘅汉堡,汉堡入面布满咗海胆,味道浓郁,口感细腻,散发住令人陶醉嘅香气。之后饮咗松叶蟹鸡汤配海胆,汤底味道清鲜透亮,鸡鲜味十足,配上松叶蟹肉同海胆,成个口感层次更上一层楼。 之后仲有寿司同和牛海胆热狗同岩手县石垣贝寿司,A4和牛肉质鲜嫩多汁,石垣贝寿司相当鲜甜,非常爽口,作为结尾简直完美无瑕。