2024-06-01 181 浏览
我很喜欢食生煎包,今日好开心去《刘兴记生煎包专门店》食佢嘅〈招牌生煎包〉。💪每间小店都有佢嘅 Story ......刘兴记老板厨师出身自美心上海菜总厨徒弟,经过多年拼搏后成为「祥兴记」独当一面嘅总厨。离开「祥兴记」后,辗转在不同地方工作,直至最近才自立品牌经营《刘兴记》。呢间生煎包专门店人气很高,喺网上嘅口碑都好好,因此,喺该店嘅门口常常都见到人龙。很有趣嘅系 ...... 店内贴有张告示「亲爱的顾客门: 生煎包无爆汁,可免费更换」, 作为客人嘅我,见到咁样信心都大左。心想: 今次仲 5 爆返够本! 😁😁😋 至于个生煎包 ......用左滚水焗法来制,使其外皮上半呈白色、 质地软腍腍犹如饺子外皮般 ; 而外皮下半部煎到金黄色、非常松脆。当一啖咬落去嘅时候,如火山爆发般爆到天昏地暗🫠、我嘅嘴角和脸上都有汁。🤫 你来食记得要细啖细啖咬呀!

💪每间小店都有佢嘅 Story ......

😋 至于个生煎包 ......