2008-03-20 7 浏览
好少收工到尖沙咀晚饭, 最怕人多, 正所谓年纪大; 机器坏, 行多几步都气喘. 行到海运中心终于见到全亚洲最大LV旗舰店, 金碧辉煌无得顶, 奇怪唔驶排队, 隔离Chanel反而要排. 有钱人心态真难明, 我谂一世都唔会明, 亦无必要明.上到LCX竟然有"Elle" Show睇, 有黄宗泽(好型好靓仔); 关心研(保养得好, 睇见粉丝叫到嗌救命, haha), 仲有"你当我是什么"关楚耀. 由于无DC仔在身无相睇. 其实我都几钟意食日本野, 食得贵又唔舍得, 结果选择到尖沙咀"定食DORAYA"8:00到达要等10分钟先有位, 坐落已经有杯热茶0系台面抵赞, 睇门面已经知道这里出名系食乜野啦, 难得一到梗要试试.不过都要睇下Menu先$128同$98, 十分抵食, 急不及待落单, 加$10转的蚬肉味噌汤, 惊唔够饱叫多一客盐烧鸡翼. 好快就有野食....... 特选蓝鳍吞拿鱼片定食(配蒸蛋, 味噌汤, 前菜) 吞拿鱼入口即溶, 配上我喜爱的紫菜, 天衣无缝. 理得它是蓝鳍黑鳍红鳍...好食就得味噌汤都有7-8只蚬, 收货.蓝鳍吞拿鱼扒饭定食(配蒸蛋, 味噌汤, 前菜) 2种变化, 由入

不过都要睇下Menu先

好快就有野食.......

特选蓝鳍吞拿鱼片定食(配蒸蛋, 味噌汤, 前菜) [由于蚬肉味噌汤制作需时, 不能同时上台]

味噌汤都有7-8只蚬, 收货.

蓝鳍吞拿鱼扒饭定食(配蒸蛋, 味噌汤, 前菜)
2种变化, 由入口咸咸地变成溶化感觉, 好得~ 不过有根, $98 仲想点?

盐烧鸡翼, 无难度~自问整得好过佢. 填饱之选~

服务很好, 成日主动加水. 埋单都只系$320, 很满意~ 另好多日本人去食, 有兴趣可以一试.

p.s. 影相期间, 见到对面女人笑我影相, 真不明白有什么好笑, 影食物相都唔得吗?