2017-12-11
日式料理当中除咗刺身之外,最钟意食串烧,呢晚加班到十点多,之后同一班朋友去咗太子揾深宵美食,俾我哋发现咗喺地铁站附近开左一间串烧店<Lava 烧>,餐厅环境系半开放式的酒吧设计,同传统的串烧店不太一样,坐得好舒适,而且仲开放到凌晨添。餐单方面见到串烧款式都有五少的选择,大致分为海鲜、肉类、蔬菜类。厨房仲用咗透明玻璃,客人可以望住大厨烧串烧的过程。首先出场的是<珍宝烧刺身带子>,大大粒的带子新鲜肥美,外面烧到甘香,内里则保留带子的鲜甜,一口一粒非常满足!之后的是黎呢到一定要食的必食推介<鸡拼盘>,一次过可以品尝鸡的不同部位,令我最回味的是「一试难望」,即是鸡颈,口感嫰滑几特别;而鸡pat pat咬落香脆得黎带少少油,真系估唔到它禁美味,有d食上瘾。<烧菠萝>大家食得多,呢度都一样烧得香甜多汁;而<烧苹果>我真系第一次食,亦系呢度独有的美食,我觉得口感香甜爽脆;仲有非常邪恶的<脆米流心芝士波>,外层非常金黄香脆,咬落去的时候内层面香浓的芝士芝士流出,美味十足。烧粟米&烧腐竹都五错,另外仲有韩烧猪
烧粟米&烧腐竹都五错,另外仲有韩烧猪五花、珍宝松叶蟹棒等等,多款美味串烧,最开心当然系同一班朋友一边饮啤酒、食串烧,一边倾计。