2024-02-07
𝚂𝚑𝚊𝚗 𝚂𝚑𝚞𝚒 𝙿𝚘 | 𝙲𝚊𝚛𝚝 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎𝚜🍜💛最高5分👇🏻味道:👅👅👅👅.5环境:👅👅价钱:👅👅👅👅回头率:👅👅👅👅.夜缤纷咗咁耐条街都系得小猫三四只,但呢间车仔面店去到凌晨时分都仲人龙不绝😳⁉️时至凌晨1点几,身处旺角但想食宵夜嘅Level达到💯,上网Search嘅时候咁啱碌到文记,觉得好挂住佢嘅味道,就把心一横决定搭的士去食!相信喺香港住咗咁多年嘅大家对文记车仔面一啲都唔陌生,因为单单喺福荣街佢就有四间舖头,而佢亦第一间米芝莲推介嘅车仔面店🌟呢度叫车仔面同一般餐厅唔同,要排队直接向厨房点𩠌,买完先有得揾位,别有一番风味👅🍜五净𩠌🌶️($67)叫嘅时候唔知点解姐姐冇问我系咩汤底,净系问辣唔辣😂但食得出个汤好香甜,有瑞士汁嘅香味,另外加咗麻辣,简直系升华咗个汤底😍不过坏处系食完会好口渴,大家记住唔好悭嘢饮钱🤣👉🏻👉🏻🍗瑞士鸡翼($15)大大只、色泽靓又够香👍🏻十分入味,肉质都好嫩滑,明白点解瑞士鸡翼可以成为十大招牌😋😋😋👉🏻👉🏻🦑自制墨鱼角($14)本身以为系就咁一嚿墨鱼,点知原来系类似鱼皮饺嘅皮包住墨鱼~觉得个食感好特别,而且又好食!👉🏻👉🏻🥟自制韭菜饺($13)唔需要好多字
最高5分👇🏻
味道:👅👅👅👅.5
环境:👅👅
价钱:👅👅👅👅
回头率:👅👅👅👅
🍜五净𩠌🌶️($67)
👉🏻👉🏻🍗瑞士鸡翼($15)
👉🏻👉🏻🦑自制墨鱼角($14)
👉🏻👉🏻🥟自制韭菜饺($13)
唔需要好多字描述,因为皮薄馅靓,十分好食,当之无愧嘅招牌!
👉🏻👉🏻🐣辣汁鸡软骨($15)
好少有车仔面配鸡软骨,食落都唔错,但觉得可以再入味啲~
👉🏻👉🏻🥬通菜($10)
咁夜食好有罪恶感,决定Skip咗淀粉质叫菜底(应该冇分别🤣)。啲菜唔会老,索晒啲汤底好好食😋另外偷食咗朋友几条面,都好索汤👍🏻👍🏻👍🏻
边食嘅时候餐厅播紧星爷嘅唐伯虎点秋香,本身嘢食已经好高质,电视捞饭仲正,边食边笑🤣🤣🤣听讲日头嚟条龙会排到街尾,大家不妨试吓喺夜阑人静少啲竞争对手嘅时候先嚟食啦!
🧑🍳 文记车仔面 (福荣街)
📍深水埗福荣街121号地舖
📍 深水埗福荣街109+115+123号地舖