2019-07-25
最近真系感到同家人食餐家常便饭,已经有种奢侈感。喺城市入面总系有种陌生感觉,所以放工后心血来潮,就约埋女皇嘅爸妈一齐食反餐饭。而地点就拣咗俩老嘅指定饭堂彩福,今次系佐敦店。一段时间无黎发现酒楼添置左几部大电视,相信系供宴会时使用,而平日就令我们啲常客多左份享受。喺彩福食饭有另一好处系晚饭三宝可以帮到三心俩意嘅我地,更容易决定自己想食乜。晚饭三宝系由烧味部,厨房同海鲜部中各选一款菜色嘅套餐。而每次黎都可以试到唔同组合,所以真系几好,今次我地就点左姜葱焗肉蟹,份量系一只,胜左够大只多肉,四人用绝对够喉,焗蟹效果干身,姜葱味浓,唔错。脆皮烧腩仔,外皮松脆,肉组织肥瘦相隔,层次分明,肉带咸香,继怀旧金牌叉烧又一杰作瑶柱虾干浸胜瓜,味道偏淡,但有助解腻。最后点左清蒸沙巴龙虿班同彩椒菠萝咕噜肉,俩度相当下饭嘅𩠌,可惜贪心嘅我们太饱啦,放弃白饭,改选桂花糕,希望黎紧大家都可以珍惜同家人朋友嘅每餐相聚时刻,享受自己开心用餐心情。
瑶柱虾干浸胜瓜,味道偏淡,但有助解腻。