2024-01-24 51 浏览
富豪酒家🌟无花果炖梨汤🌟富豪炸子鸡🌟荔芋腊味煲🌟双榄兰度炒鱼球🌟豉汁煎酿三宝🌟杏仁炖蛋白之前听朋友话富豪酒家啲嘢食好出色,所以就揾咗个星期五同朋友一齐去食lunch,试吓系咪真系咁好食。因为天气都比较冻,所以一坐低就叫咗一个无花果炖汤。炖汤好足料,入面有成半个梨。汤嘅味道系微微甜,好啱喺冬天嘅时候饮番碗。小菜方面,我哋叫咗四款,首先必点嘅系富豪炸子鸡。炸子鸡嘅外皮系超级香脆,炸到好似蝉翼咁薄,但系咬落去系有薯片嘅爽脆口感,入面嘅鸡肉依然保持嫩滑,系一个高水准嘅炸子鸡。要提一提令我有惊喜嘅荔芋腊味煲,成个腊味煲嘅奶香味都好重,当中嘅芋头系炆煮到好软糯。作为一个芋头爱好者,个人认为黎到值得试一试呢道菜。跟住喺双榄兰度炒鱼球,芥兰系拣选咗最嫩嘅部份,每一啖都入口清甜无渣,配上厚切嘅生鱼球,好味到我同朋友成碟都食清光ar。最后餐厅送上碗杏仁炖蛋白,自己本身好惊杏仁嘅味道,但系朋友试咗一啖之后话比想像中好饮,所以我都忍唔住试一试。点知一试真系觉得好神奇,一入口嘅第一啖依然会有杏仁特殊嘅味道,但系去到舌头尾端嘅时候就会冇咗呢一种感觉,反而觉得碗杏仁茶好香浓,令我不断想再饮,最后成碗都饮晒。
富豪酒家
🌟无花果炖梨汤