2018-09-15 93 浏览
同朋友行街行到攰,就想坐下,最后拣咗好近太子站嘅始创中心食下野。咁岩比我地见到一个舒适嘅地方,环境清幽。咁就决定同朋友一齐去食啦!RBTea系一间,感觉好舒服,同好relax 嘅地方,我同朋友就叫左个黑糖势力set。依度包括黑糖珍珠鲜牛奶,黑糖布甸鲜牛奶,盐酥鸡拼盆,里面包括除盐酥鸡之外,仲包括地瓜条、肠仔同虾条。先讲下个野饮,黑糖珍珠牛奶,黑糖同鲜牛奶夹得非常好,好似饮紧𠮶啲珍珠奶茶,但系饮嘅系鲜牛奶,仲要系唔太甜嘅黑糖,饮之前有个巧妙位置,要先将啲黑糖同鲜牛奶捞埋一齐,捞匀左先饮,咁样嘅甜度,同埋好味道,价值系100分,冇得顶!出面嘅黑糖通常都比较甜,呢杯黑糖鲜牛奶,佢嘅甜度正常,仲要好突出到佢嘅黑糖味道,但系又唔太甜,同先后奶配合得天衣无缝,仲要上面加咗个雪糕球正到不得了。之后就系黑糖布甸鲜牛奶,依个就多咗布甸,冇咗个雪糕球,但系佢饮落同之前𠮶杯就系另一种味道啦,依杯个布甸唔太甜,仲有黑糖同布甸嘅味道同样能够散发而出,绝对唔会其中一种材料遮盖另一种材料嘅味道,加上又系配合鲜牛奶,饮落去嘅味道真系零舍唔同嘅。之后就讲食物啦,讲下个盐酥鸡先,个盐酥鸡味道啱啱好,佢啲软硬度,仲有松脆程度,真系冇得顶,佢落嘅粉浆唔太多,绝对唔会食到成口都系粉,我个人觉得直头同台湾𠮶啲都冇得比。个哈片呢就有佢嘅特色,并唔系是但俾啲印尼哈片你,而系食得出自己炸𠮶种虾片,真系好有屋企嘅感觉。整体黎讲,有得食又有得饮,仲要有个清静嘅环境俾你去倾下计,食下野,真系无得弹。