2024-11-19
寿司いろは|香港抵食$480厨师发办午餐推荐指数:🌕🌕🌕🌗🌑社交平台经常见东京Omakase嘅龙珠太卷,估唔到香港都有得食✨ 加上午餐厨师发办 18贯料理都知系$480,感觉性价比颇高!值得留意「龙珠太卷」需要+$120将手卷升级先有,个人觉得蛋黄味道浓郁,但有盖过其他食材的鲜甜(e.g. 海胆/吞拿鱼) 反而 寿司 及 日式刨冰 有被惊艳,唔想咁贵食Omakase,都超推荐嚟单点呢两款试【LUNCH OMAKASE】◐ 沙律◐ 日式茶碗蒸◐ 刺身4款◐ 寿司8贯◐ 手卷 (+$120升级彩羽太卷)◐ 玉子烧◐ 面豉汤◐ 甜品 - 日式刨冰:绿茶红豆白肉《🥢刺身》主要有真鲷、大分县真蚝、鲣鱼、𩽾𩾌鱼肝泡芙。真生蚝用黑松露酸汁调味,一放上枱黑松味扑鼻而来,酸酸甜甜非常开胃。最有特色应该系𩽾𩾌鱼,以泡芙嘅方式呈现,差啲以为系甜品,所以迟迟都未能动筷🤣 想带女朋友俾个surprise,呢间都有港女打卡至爱嘅「仙气泡泡🫧」满足钟意有仪式感嘅各位女士《🍣寿司》首先有 墨鱼,用碳盐同芝麻调,个人认为碳盐份量落得比较重手,所以偏咸,但墨鱼肉质几鲜甜✨ 第二款系𫚕鱼,白身鱼肉味道无特别突出。第三款系贝
推荐指数:🌕🌕🌕🌗🌑 社交平台经常见东京Omakase嘅龙珠太卷,估唔到香港都有得食✨ 加上午餐 厨师发办 18贯料理都知系$480,感觉性价比颇高!值得留意「龙珠太卷」需要+$120将手卷升级先有,个人觉得蛋黄味道浓郁,但有盖过其他食材的鲜甜(e.g. 海胆/吞拿鱼) 反而 寿司 及 日式刨冰 有被惊艳,唔想咁贵食Omakase,都超推荐嚟单点呢两款试 【LUNCH OMAKASE】
◐ 沙律
◐ 日式茶碗蒸
◐ 刺身4款
◐ 寿司8贯
◐ 手卷 (+$120升级彩羽太卷)
◐ 玉子烧
◐ 面豉汤
◐ 甜品 - 日式刨冰:绿茶红豆白肉 《🥢 刺身》
主要有真鲷、大分县真蚝、鲣鱼、𩽾𩾌鱼肝泡芙。真生蚝用黑松露酸汁调味,一放上枱黑松味扑鼻而来,酸酸甜甜非常开胃。最有特色应该系𩽾𩾌鱼,以泡芙嘅方式呈现,差啲以为系甜品,所以迟迟都未能动筷🤣 想带女朋友俾个surprise,呢间都有港女打卡至爱嘅「仙气泡泡🫧」满足钟意有仪式感嘅各位女士 《🍣 寿司》
首先有 墨鱼,用碳盐同芝麻调,个人认为碳盐份量落得比较重手,所以偏咸,但墨鱼肉质几鲜甜✨ 第二款系𫚕鱼,白身鱼肉味道无特别突出。第三款系贝柱,咬落几有口感。第四款系池鱼。 第五款开始几特别,有濑尿虾配上蛋黄碎。然后有炙烧碟鱼 配樱花虾🦐 超级多油脂迫爆,好似食紧高级版嘅左口鱼咁样!最后一定唔可以冇嘅就系海胆,味道都几鲜甜
=
🏷️
地区:#laymao_湾仔
分类:#laymao_日式
=
#omakase #wanchai #japanese #厨师发办