2017-10-05
西班牙菜近年都算大热之一,从啲饮食杂志所见,西班牙餐厅开完一家又一家,就算唔喺开餐厅,都不少西餐厅额外引入西班牙小食Tapas。是晚约咗朋友短聚,揾咩地方由小弟决定,由于友人未接触过西班牙菜,所以,就一尝颇有地方特色嘅西班牙菜。EL Cerdo晌荃湾已开有店舖,但就朋友方便,就拣嚟新开嘅湾仔店,除位处旺区之外,出地铁后都喺数十步之遥,极为方便。甫进内,一派酒吧格局,全部都喺高脚枱櫈,难得编排一啲都唔密,挨墙一边嘅位更配上咕臣,再加上柔和嘅灯光,强劲却唔太吵耳嘅音乐,让人写意万分。其实,细心留意,酒吧位嘅墙身砖,近门口天花嘅七彩图案,身后嘅巨型玻璃酒架,以及吊灯,都颇有特色。就算唔喺嚟食饭,跟友朋嚟坐低饮吓嘢,都喺几舒服嘅聚脚点。时间许可嘅话,就最好衬晌欢乐时光嚟啦,不过,个时间就比较短。食物就印晒晌垫枱纸上,一目了然,西班牙文为主,辅以英文,唔似荃湾店会印有中文,明显客路都预咗喺针对外国人为主。菜式类别分为The classic、the land、iberian cured meat and cheese、the sea、the garden及something sweet,价钱跟以前
小弟虽然唔好酒,但一啲低酒精嘅饮品都OK嘅,而传统嘅西班牙水果酒(Sangria)就喺其一,虽然喺红酒底,但加入多款水果后,感觉变得清爽好多,红酒跟果香颇平衡,相对易入口。
Cranberry Juice $40
友人喺滴酒不沾嘅人,对佢嚟讲,果汁喺较合宜嘅选择。鲜红色嘅红莓汁,当然唔会喺新鲜货色啦。 Tabla de Carnes Curadas $158
(Iberian meat platter)
既然嚟到西班牙餐厅,当然瞄准较特色嘅西班牙菜啦,一边饮嘢,一边倾偈,依一道伊比利亚黑毛猪肉拼盘就喺最好嘅选择,一客就有5款肉,由左至右为Salchichon、Lomito、Chorizo、Morcilla、Jamon,可以同时试到唔同嘅味道同质感。
意式嘅莎乐美肠就食得多啦,揾伊比利亚黑毛猪做嘅莎乐美,感觉有啲高人一等。入口烟韧,细嚼慢慢渗出油脂感。
Lomito (Iberian pork loin with paprika & garlic)
可以讲喺西班牙猪肉干,但干得嚟唔会话好韧,而且,有肉香,唔油腻。
Chorizo (Iberian pork sausage with paprika & garlic)
依一款西班牙辣肉肠较常见,因为晌制作上混入辣椒粉及香蒜,所以,味道方面较香浓。
Morcilla (Iberian pork blood sausage)
「血肠」听落好吓人,不过,成品只喺睇为深色啲嘅风干肉肠,味道更加唔会有「血腥」嘅感觉,其实,味道只喺咸香啲。
Jamon (Iberian ham 60 months)
压轴味黑毛猪做成60个月熟成嘅风干火腿,外观充满光泽,入口果然不同凡响,肉质细腻,橡果味丰润,不愧高质。
Mejilones, Chorizo Y Jerez $88
(Mussels, Chorizo, Sherry)
西班牙小食接续登场,先有一客青口,虽然啲青口都比较细只,唔喺好够肉地,但不失鲜甜,再者,加埋啲西班牙辣肉肠粒、葱粒及雪利酒去煮,非常惹味。讲到尾,食青口都喺啲比利时青口最得我心,既大只,又鲜甜。 con Chutney de Almendra $68
(mixed mushroom, roasted almond chutney)
太多油脂,太多肉,所以,想平衡啲,老友就拣咗一份炒杂菌,杂菌主要喺大伞菇同鸡脾菇,切得厚身又大粒啲,比较有口感,食落又有菇香,加咗啲金蒜,有少少「避风塘」格,味道更富层次。 Paella $198
西班牙海鲜炒饭俾小弟嘅印象就喺「今次大镬喇」,真喺无三几个人咪试,不过,近年兴细份量牌,早前晌奥海城嘅Cocina 3 Tapas就试过,百零蚊好抵食。初头睇餐牌时都唔发觉有西班牙海鲜炒饭,但明明印有Paella字样,问问原来喺有供应,但就无放晌餐牌中,兼同样有细份量,刚好啱两个人食。饭粒入口软绵,充满海鲜味,海鲜有大虾、青口、带子及鱿鱼,几款海鲜料都新鲜具质素,啖啖海鲜精华。 Churros con Nutella $48
(Spanish Fried Doughnut / Nutella Sauce)
食西班牙油条最紧要喺香脆得嚟唔好太油,依度嘅出品都做得唔错,入口非常香脆,亦唔算好油,沾上香浓嘅Nutella朱古力浆,真喺好夹。但如果啲油条再洒上少少玉桂粉,我觉得就更好。 西班牙菜确喺有其特别,友人都好欣赏,不过,以咁嘅价位,碟头嘅份量感觉有点细,但咪睇啲嘢细细碟,其实都食得我哋好饱,只喺消费有点高。此外,服务值得一赞,主动换碟、添水,所以,整晚用餐都颇舒服,最估唔到,店家喺唔收加一,并相信客人会欣赏佢哋嘅服务而主动俾贴士。