2023-08-21
📍瀛丰放题料理专门店 铜锣湾曾几何时(aka 我嘅中学时代),我哋全家间唔中都会放工放学放补习之后去食日式放题🇯🇵而系芸芸众餐厅里面,我哋最常去嘅就系喺京都广场嘅一间放题🤤 今次无独有偶,竟然无啦啦同细佬去返原址度食,重温当年嘅小片段🙋🏻♀️通常食日式放题,无理由唔叫杂锦刺身船嘅🚢呢个刺身船劲过出奇蛋,满足晒我多过三个愿望🤭 有三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼、八爪鱼、海螺、赤贝、大虾etc...... 都真系好震撼💥 细佬描述刺身几新鲜❤️ 份量都大,呢排细食咗嘅我食完呢个item,就 strategic 咁盘算剩返嘅tummy space 应该留俾咩好🤔举脚投票冬荫功汤🍲 如果呢度嘅日式美食代表系杂锦刺身船,咁泰式美食代表就系冬荫功喇🤭 热辣辣嘅汤唔系hea上㗎 - 香料汤渣完完全全咁保留,足见人哋真材实料👍🏻 香茅、南姜、柠檬叶、干葱、芫荽、辣椒等等...... 差唔多每一样都捞得返出嚟😋 令我大热天时都好想续碗🥣#寻找中学回忆之日泰放题 #瀛丰放题料理专门店 #杂锦刺身船 #冬荫功汤 #生蚝 #海胆帆立贝 #铜锣湾 #铜锣湾美食 #causewaybay #ohhejfoodie
通常食日式放题,无理由唔叫杂锦刺身船嘅🚢